Haydari - tyrkisk fetadip

Gammeldags oksesteg med waldorfsalat

gammeldags-oksesteg-mmIdag fik vi en af mine mormormad-favoritter – nemlig gammeldags grydestegt oksesteg med nye kartofler, kogte gulerødder, surt, sødt og den gode gode SOVS.

Gammeldags oksesteg:

  • 1 oksebov à ca 1200 g
  • 2-3 spsk olivenolie
  • Salt og peber
  • 1 dusk timian
  • 1 guelrod – groft snittet
  • 1 løg -delt i kvarte
  • 1 stor stilk bladselleri – groft snittet
  • 1 (over)moden tomat – halveret
  • 2 fed hvidløg – groft hakket
  • 2 laurbærblade
  • Vand
  • 2 oksebouillonterninger – smuldret
  • 3 dl fløde
  • Ribsgelé
  • Kulør

 

Brun stegen på begge sider i lidt olie en stegegryde, krydr med salt, peber og timian. Tilsæt gulerod, løg, bladselleri, tomat, hvidløg, laurbærblade og vand så det lige dækker.

Lad stegen simre i 2 timer under låg. Vend den en gang undervejs. Efter de 2 timer tag  låget af og skru op for blusset og kog videre i ca en halv time. Tag stegen op og lad den hvile et lunt sted, imens du laver sovsen.

Tilsæt oksebouillonterninger og fisk laurbærbladene op. Blend grøntsagerne sammen med stegeskyen med en stavblender. Tilsæt fløde og kog lidt ind. Smag til med salt, peber og ribsgelé. Farv evt sovsen med lidt kulør.

waldorfsalat-mvWaldorfsalat:

  • 1,5 dl cremefraiche
  • Ca 30 halverede stenfri vindruer
  • 1 æble i små tern
  • 1 stor stængel bladselleri i små tern.
  • 1 håndfuld groft hakket valnødder
  • Citronsaft
  • Peber
  • Evt sukker

 

Snit frugt og grøntsager og pres lidt citron udover æbleternene, så de ikke bliver brune. Bland alle ingredienser og smag til med peber og sukker.

 

agurkesalat

Agurkesalat:

  • 3/4 agurk i tynde skiver
  • Ca 1,5 dl lagereddike
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk hele korianderfrø
  • 1 laurbærblad
  • 5-7 hele nelliker
  • 1 tsk hel sort peber
  • Salt

 

Bland alle ingredienser undtaget agurk og rør til sukkeret er opløst. Smag dig frem – måske vil du have mere sukker i. Jeg kan nemlig lide den ret sur. Tilsæt agurk og lad det trække et par timer ved stuetemperatur. Rør lidt i salaten indimellem.

   

2 kommentarer

  • Margrethe Petersen

    Er interesseret i lave denne menu,men kan ikke se hvor mange personer den er beregnet til.
    M.v.h. Margrethe

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Persille

      Jeg skriver med vilje aldrig, hvor mange personer en ret er til, da jeg synes, at det er så forskellige, hvor meget folk spiser og hvordan fordelingen er. Nogen spiser meget kød og ikke så meget grønt og andre spiser sovs med ske og nogen kun en lillebitte klat. Når dette er sagt, så er mit udgangspunkt, at mine opskrifter skal passe til 3 voksne, som vi er herhjemme og det svarer nok nogenlunde til, hvad en familie bestående af en yngre voksen mand, en yngre voksen kvinde og et par børn vil kunne spise. Mht netop denne ret, så lyder 1200 g kød jo som en del, men min erfaring med gammeldags oksesteg er, at der er et vist svind og at der blever spist forholdsvis meget kød. Men kig på dine familie/gæster – er det små fine damer, der har meget fokus på den slanke linie eller er det gammelsultne håndværkere. Er i glade for grøntsager eller er det kun kød, der dur. Hvor meget kød plejer I at spise? Du kender bedst selv dine familie/gæster. Jeg håber, at du trods alt er blevet lidt klogere 🙂

      Pernille 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Haydari - tyrkisk fetadip