Slethvar med grønt, hvidvin og fløde

Brunkål med flæsk og pølse

brun nyDagens ret er en ret, der typisk skiller vandene – enten elsker man brunkål eller så hader man det. Jeg elsker brunkål, hvis den vel at mærke er godt krydret – ellers synes jeg nemlig også at det kan være en lidt fesen omgang. Hvis du er en af dem, der normalt ikke kan lide brunkål, så synes jeg at du skal give denne “spiced up” udgave en chance, og kan du godt lide brunkål i forvejen, så forbered dig på nye højder. Ja ja, lidt selvfed må man gerne være indimellem.

Idag fik vi medister og svinekam til, men jeg foretrækker nok ribbensteg. Svinekammen tog jeg ud af fryseren allerede i går, før jeg vidste at den skulle ende sine dage sammen med kål, men så fik jeg næsten et hvidkålshoved smidt i nakken og så blev det altså brunkål med svinekam og medisterpølse.

brun-gryde nyOpskrift:

  • 1 stort hvidkålshoved
  • 50 g smør
  • 1,5 dl sukker
  • 5-6 hele allehånde – knust med f.eks bagsiden af en ske
  • 1 tsk hele sorte peberkorn
  • 1 spsk tørret timian
  • 1 stang kanel
  • 1 stærk tørret chili
  • 2-3 spsk salt
  • 1,5 dl vand
  • 1 svinekam, ribbensteg eller stykke bacon på omkring 1 kg
  • 1 god medister

 

Fjern de yderste grimme blade på hvidkålshovedet og del det i 4 med en stor og skarp kniv. Skær stokken væk og snit hvidkålen i strimler.

Smelt smør og sukker i en stor gryde ved medium varme og lad det er blive til en fin gylden karamel. Tilsæt hvidkål og krydderier og vend det godt rundt i karamellen. Lad det stege i ca 5 minutter og hæld så vand på.

Læg svinekammen, ribbensteg eller baconstykket i gryden – godt ned i kålen og læg låg på. Lad retten simre ved lav varme i 1 time og vend så svinekammen. Lad retten simre endnu ½ time under låg.

Læg medisterpølsen i gryden (du kan eventuelt brune den på en pande først, hvis du foretrækker at den har lidt kulør) og lad retten simre yderligere ½ time under låg.

Tag svinekam og pølse op og skær det i passende stykker. Lad brunkålen simre uden låg imens, så eventuel væske fordamper. Server kød og pølse til den færdige brunkål.

 

Endvidere:

  • Rugbrød
  • Sennep
  • Syltede rødbeder (jeg gav mine egne lynsyltede beder til – alt hvad de mangler i farve, har de i smag)

 

 

   

2 kommentarer

  • Søren

    Selvom jeg er midaldrende, var det mit entry til brunkål. Jeg valgte den fordi den har et ‘pift’. Wow lækker spise, som holdt i flere dage som gourmet mad. TAK!!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Persille

      Tusinde tak for den flotte ros 🙂 Jeg synes, at selv traditionelle “mormor-retter” fortjener at få et ekstra pift med krydderier og er glad for, at du er enig 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Slethvar med grønt, hvidvin og fløde