Kåldolmer med allehånde, timian og æble i flødesovs, og spidskålssalat med frugt og mandler

dolmer-tall rereJeg kan ikke mindes at jeg nogensinde har lavet kåldolmer tidligere, men jeg har højt og helligt lovet min datter at jeg ihvertfald gør det igen – snart! Og det smagte faktisk også rigtig dejligt – sådan lidt af jul og lidt af Sverige.

dolmer-gryde-tæt rereKåldolmer med allehånde, timian og æble i flødesovs:

  • 500 g hakket kalv og flæsk ca 10 % fedt
  • 1 æg
  • 1 æble – revet
  • 1 løg – revet
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk hel allehånde – stødt i morter
  • 3 spsk hvedemel
  • Salt og peber
  • 1 spidskålshoved – jeg brugte 12 blade til dolmerne og resten til salaten
  • 1 spsk smør
  • 3 -4 dl vand
  • 1 spsk svinebouillonpulver
  • 4 dl madlavningsfløde
  • 1 spsk ribsgelé
  • Lidt kulør

 

Rør en fars af kødet, æg, æble, løg, timian, allehånde, hvedemel, salt og peber. Lad farsen hvile i køleskab, imens du forbereder kålen.

Skær det nederste af kålhovedet og lirk forsigtigt 12-13 blade af, uden at de går alt for meget i stykker. Smid bladene i en stor gryde med kogende vand og lad dem simre, indtil de falder lidt sammen. Læg dem straks i koldt vand.

Dup kålbladene tørre og skær det groveste af stokken. Læg en god skefuld fars på hver blad og fold bladet om farsen.

Steg dolmerne gyldne på begge sider i lidt smør. Opløs bouillonen i vandet og hæld det over dolmerne. Lad dolmerne simre i ca 30 minutter – vend dem en gang undervejs.

Tag dolmerne af og hold dem lune. Kog bouillonen kraftigt ind. Tilsæt madlavningsfløde og ribsgelé og lad sovsen simre, indtil den har en passende konsistens.

Smag til med salt og peber og farv den med lidt kulør. Læg kåldolmerne i sovsen og lun dem for svag varme i et par minutter.

dolmer-tæt reRevet æble i farsen gør den virkelig saftig og giver en rigtig god smag sammen med timian og allehånde.

dolmer-salat reSpidskålssalat:

  • Resten af spidskålen – fint snittet
  • 2 klementiner i halve både
  • 1 æble – skåret i tynde stave dryppet med lidt citron for ikke at misfarves
  • 1 lille håndfuld mandler
  • 1 håndfuld rosiner
  • ½ dl fløde
  • 2-3 tsk sukker
  • Saft af en lille ½ citron

Bland salaten af kål, klementin, æble, mandler og rosin. Rør en mormordressing af fløde, sukker og citron og giv den til salaten.

Endvidere:

  • Kogte kartofler
  • Tyttebær syltetøj
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Langtidsstegt kalvecuvette med gorgonzolasovs, sprøde krydderurte-kartofler og dampet grønt med citronsmør