Tunsalat med kapers og andet godt

Svinekæber med “glögg-krydderier” og julepyntet agurkesalat

svinekæber re

Der findes næsten ikke noget mere mørt end sådan en omgang svinekæber, der har hygget sig ved svag varme i et par timer. Typisk får de lov at simre i mørkt øl og krydderurter, men jeg er i julehumør, så i dag blev det altså rødvin, appelsin og “glögg-krydderier” – og det blev de såmænd ikke ringere af.

Jeg serverede almindelig kogte kartofler og en “julepyntet” agurkesalat til, men kartoffelmos og anden syrlig salat havde også været fint.

Svinekæber med “glögg-krydderier:

  • 6 stk svinekæber – ca 650 g – afpudsede
  • 10 hele nelliker
  • 10 hele allehånde
  • 10 hele grøn kardemomme
  • 10 sorte peberkorn
  • Et stykke muskatnød på størrelse med en ært
  • 1 stjerneanis
  • 1 spsk smør
  • Salt
  • 1 løg – i mindre stykker
  • 1 fed hvidløg – groft hakket
  • 1 spsk friskrevet ingefær
  • 1 stykke appelsinskræl ca 2 x 10 cm – kun det orange
  • 1 stang kanel – delt i 2 stykker
  • 1 tørret stærk chili
  • 1 stor persillerod skåret i tykke skiver
  • 1 gulerod skåret i tykke skiver + 3 gulerødder skåret i 3-4 stykker
  • 1 stor håndfuld rosiner
  • 3 dl tør rødvin
  • 4-5 dl vand
  • 5 dl madlavningsfløde
  • 1 svinebouillonterning
  • Lidt kulør
  • Saft ½ appelsin
  • En lille håndfuld smuttede mandler

 

Kværn eller stød nelliker, allehånde, kardemomme, sort peber, muskatnød og stjerneanis til et fint pulver og stil til side.

Krydr kæberne med salt og brun dem på begge sider i lidt smør i en stegegryde. Tag kæberne af panden og stil til side.

Klar løgene i samme stegegryde – tilsæt eventuelt lidt mere smør. Tilsæt hvidløg, ingefær og de kværnede/stødte krydderier og steg endnu 1 minut. Kom appelsinskræl, kanel, chili, persillerod, 1 gulerod i tykke skiver og rosiner på panden og steg yderligere et par minutter.

Læg kødet tilbage i gryden og tilsæt rødvin. Hæld vand på, så kødet er ca 2/3 dækket. Lad kødet simre under låg for svag varme i 1 time og 45 minutter – vend det en gang undervejs. (Lav agurkesalaten imens).

Tag kødet op og si væden. Kom både kød og den siede væde tilbage i gryden sammen med de 3 sidste gulerødder. Lad retten simre, indtil gulerødderne er tilpas møre efter din smag.

Tag kød og gulerødder op og hold det lunt. Kog væden kraftigt ind, indtil den er næsten som sirup.

Tilsæt madlvningsfløde og bouillonterning, og kog ind til lidt tyndere end passende konsistens. Farv med anelse kulør og smag til med salt og appelsinsaft.

Læg kødet og gulerødderne i sovsen og lad det simre et par minutter. Pynt med de smuttede mandler og eventuelt lidt appelsinskræl i tynde strimler og server.

agu-e1419110987172 reJulepyntet agurkesalat:

  • 1 agurk i tynde skiver
  • Kernerne fra ½ granatæble
  • Ca 2,5 dl lagereddike
  • Ca 0,5 dl vand
  • 3 spsk sukker
  • Salt og peber

 

Rør eddike, vand, sukker, salt og peber sammen, indtil sukkeret er opløst. Kom agurk og granatæblekerner i lagen og stil på køl 1-2 timer.

Endvidere: 

  • Kogte kartofler

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Tunsalat med kapers og andet godt