Lammekølle i rød karry

Pil-selv-rejer – Louisiana style

Jeg skal altså helst have pil-selv-rejer et par gange hver sommer. Jeg synes at det er rart at sidde der og pille, snakke og hygge sig længe over maden – også selvom man bliver voldsomt nasset. I denne udgave inspireret af  de amerikanske sydstaters “shrimp boil” bliver man ovenikøbet ekstra snasket, da alt spises med fingrene, men det smager skønt og heldigvis kan man jo vaskes bagefter. Jeg vil dog ikke anbefale retten til en første date, hvor de færreste vel har lyst til at være smurt ind i rejesnask og sidde med både majs og persille mellem tænderne. Nyd retten i uhøjtideligt selskab, som jeg gjorde i dag – nemlig sammen med min store datter. Vi spiste rub og stub, men så kunne vi også trille.

Jeg brugte bare almindelige pil-selv-rejer, men har du lyst til at det skal være lidt mere luksuriøst, så bruge gerne større rejer og eventuelt flere forskellige skaldyr. I sydstaterne bruges oftest kartofler med rød skræl, men det kunne jeg ikke få i dag. Jeg tror ikke at det gør det store for smagen, men det vil da give retten et mere autentisk look og samtidig er de jo også bare kønnere at se på en almindelige kartofler. Kan du få fat i de røde, så brug da dem og ellers så går det fint med almindelige nye danske. Jeg serverede groft hvedebrød og to slags dyppelse til retten – nemlig en krydret cremefraichedressing og varm smeltet smør med hvidløg, persille og chili.

caj-tæt 48Pil-selv-rejer Louisiana style:

  •   Kogelage:
  • 2 små løg – skåret i kvarte
  • 2-3 stængler bladselleri – skåret i mindre stykker
  • 8 fed hvidløg
  • ½ citron – delt i 2-3 stykker
  • 1-3 hele tørrede chili
  • 1 tsk chiliflager
  • 2 laurbærblade
  • 1 kvist frisk timian
  • 1 spsk hele korianderfrø
  • 1 tsk hel allehånde
  • 3 hele nelliker
  • 2 tsk sennepssfrø
  • 1 tsk hele sorte peberkorn
  • 1 spsk paprika – gerne røget
  • 5 persille-stilke
  • 1 håndfuld salt
  • 3 liter vand

 

  • Fyld
  • 500 g nye eller “røde” kartofler – eventuelt delt i 2, hvis de er store
  • 2-3 majskolber – delt i mindre stykker
  • 500 g kogte pil-selv-rejer

 

  • Pynt
  • 1 håndfuld fint hakket persille

 

Kom alle ingredienser til kogelagen i en stor gryde og lad det simre i ca 45 minutter. (I mellemtiden lav da dressingen og forbered smørret – se opskrift længere nede på siden).

Tilsæt kartoflerne og lad dem koge i ca 7 minutter. Tilsæt majs og kog yderligere ca 7 minutter. Vend rejerne i retten og lad den netop koge op, og hæld så straks kogelagen fra gennem et dørslag.

Lad retten dryppe af et minut og hæld den så på et fad eller som det gøres traditionelt –  på gamle aviser spredt udover bordet. Drys med persille – og så spis, pil, dyp, gnav, snak, grin og nyd hinandens selskab.

ca-dres-e1437603086862 48Dressing:

  • 2,5 dl cremefraiche
  • 2 fed hvidløg – presset
  • 2 tsk worcestershire sauce
  • 3 tsk koncentreret tomatpuré
  • 2 spsk citronsaft
  • 2 tsk sukker
  • 1 tsk paprika
  • 1½ tsk Sriracha-chilisovs
  • Rigeligt salt og peber
  • 1 knips chiliflager til pynt

 

Rør alle ingredienser – undtaget chiliflager – sammen til en dressing og lad den trække på køl i ca en halv time. Drys med lidt chiliflager inden servering.

Smeltet smør:

  • Ca 100 g smør
  • 2 knips chiliflager
  • 2 fed hvidløg – skåret i tynde skiver
  • 2 spsk fint hakket persille
  • Salt og peber

 

Smelt smørret ved lav varme. Tilsæt hvidløg, chiliflager og persille og lad det simre ca 5 minutter ved meget lav varme, så intet tager farve. Smag til med salt og peber.

Endvidere:

  • Groft brød
  • Citron

 

 

 

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lammekølle i rød karry