Grydestegte skovduer med rødvin, fløde og blandede svampe, samt pæresalat med mormordressing

due tall 3 re ny

Duer har en legendarisk status hjemme hos os. I mange år var det tradition at vi fik det, når børnene kom hjem til mig igen, efter skiferien sammen med farmor og farfar. Typisk kom de hjem lige før aftensmad, og så stod jeg og ventede med stegte duer og ikke mindst den gode sovs.

Ét år brækkede farfar armen på ferien, så farmor måtte køre hele den lange vej fra Østrig til Helsingør og de blev derfor et halvt døgn forsinket. Børnene blev svært skuffede over at jeg ikke ventede dem med duer, da de kom hjem kl 6 om morgen, så kl 7 stod jeg og stegte duer, som den opofrende mor jeg er.

Lige siden har det lydt, hver gang talen falder på duer: “Kan I huske, dengang mor stegte duer kl 7 om morgen?”. Selvom det efterhånden er ved at være 10 år siden, så kom kommentaren da også prompte, da jeg fortalte at vi skulle have duer til aftensmad i dag. Her får du opskriften – ikke på de famøse morgenduer, men som jeg lavede dem i dag.

due gryde reSkovduer med rødvin, fløde og blandede svampe:

  • 4 skovduer – soignerede
  • Salt og peber
  • 2 skiver bacon – delt i halve
  • 2 fed hvidløg – delt i halve
  • 1 rødløg – delt i kvarte
  • 4 små duske frisk timian
  • 4 små duske frisk rosmarin
  • 4 strimler citronskal à ca 1 x 5 cm – kun det yderste gule
  • 1,5 dl tør rødvin
  • 5 dl hønsebouillon
  • 400 g blandede svampe – jeg brugte bøgehatte, østershatte, gule østershatte og markchampignons.
  • 4 dl fløde
  • 1½ spsk ribsgelé
  • Lidt maizena rørt ud i en sjat vand – jeg brugte 1 strøgen spsk maizena, men prøv dig frem til den sovse-konsistens, du foretrækker.
  • Lidt kulør

 

Krydr duerne ud- og indvendig med salt og peber. Fordel bacon, hvidløg, rødløg, timian, rosmarin og citronskal i 4 og prop det ind i duerne og luk med kødnåle.

Brun duerne i 2 spsk smør i en stegegryde. Hæld rødvin og bouillon i gryden og lad duerne simre i 1 time og 15 minutter under låg. Vend duerne en gang undervejs. I mellemtiden – brun svampene på en tør pande, krydr med salt og peber og sæt til side.

Tag de færdigstegte duer op af gryden og hold dem varme. Kog stegeskyen ind til ca det halve. Tilsæt fløde og ribsgelé og lad det simre et par minutter. Jævn sovsen med maizena rørt ud i vand og lad den simre endnu et par minutter.

Farv sovsen med lidt kulør, tilsæt svampene og bring sovsen i kog. Smag til med salt og peber, kom duerne tilbage i gryden og varm retten igennem et par minutter.

due salat rePæresalat med mormordressing:

  • 1 lille romainesalathoved – revet i mindre stykker
  • 4 pærer – skåret i både og befriet for kærnehus
  • Saft fra ½ citron + lidt ekstra til at dryppe på pærerne, så de ikke misfarves
  • 1-2 stængler bladselleri med top – fintsnittet
  • 1-1½ dl piskefløde
  • 2-3 spsk sukker

 

Arranger romainesalat, pærer og bladselleri på et fad. Rør fløde, citron og sukker sammen i en lille skål, indtil fløden tykner. Smag dig frem, hvor sur/sød du foretrækker dressingen. Server dressingen til salaten, så den enkelte selv kan dosere.

Endvidere:

  • Kogte kartofler
  • Ribsgelé eller tyttebærsyltetøj

6 kommentarer

  • Skøn historie! Der er bare noget helt særligt ved mad med minder.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lene Abrahamsen

    Har lige tilberedt og spist de lækreste skovduer jeg nogensinde har fået. 1000 tak for en fantastisk opskrift, med en sauce, der går over i historien!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Persille

      Tusinde tak for de fine ord – de gør mig rigtig glad 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ruth Andersen

    Lyder lækker har aldrig stegt fyringer før💃💃💃💃💃🕺

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Persille

      Så kan jeg på det varmeste anbefale dig at prøve 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kylling med citron, hvidløg og frisk timian, samt aïoli og provencalsk kartoffelsalat med kapers og rød peber