Langtidsstegte stykker af gris, kartofler, grønt og hot whiskysovs i stegeso – #madbloggerudfordringen9: ALT-I-ÉN
Her er så mit bidrag til #MadbloggerUdfordringen9. Udfordringen lød denne gang:
“Det er blevet tid til efterårs,- og vintermad. Sådanne retter kan tage sig ud på meget forskellig vis, men i denne udfordring går det ud på, at du skal tilberede ALT-i-én, om du vælger en stegeso, en gryde, en bradepande, en bålgryde, en tagine, grillbakke eller hvad du nu finder på, er alene dit valg. Udfordringen lyder på at ALLE ingredienser skal tilberedes i én og samme gryde/potte/pande! Det gælder dog ikke nødvendigvis pynt”.
Jeg valgte at lave min ALT-i-én-ret i stegeso og som sædvanligt i mit køkken er denne ret heller ikke voldsomt planlagt eller tilrettelagt, men er blot opstået af, hvad jeg havde i køkkenet i forvejen – særligt det, der skulle bruges i dag – kombineret med halvdelen af en stor nakkefilet, som jeg købte på tilbud i går, og så naturligvis “matchende” krydderier og andre smagsgivere ikke at forglemme.
- 1000- 1200 g nakkefilet – skåret i store tern (6-8 stk)
- 1 stor dåse koncentreret tomatpuré
- Ca 1,2 dl whisky
- 2 spsk paprika
- 1 spsk røget paprika (stærk)
- 1 spsk finthakket frisk rosmarin
- 1 spsk finthakket frisk timian
- 3-4 fed hvidløg – finthakket
- 1 lille meget stærk frisk rød chili – finthakket
- 3 spsk worcestershire sauce
- 2 spsk granatæble melasse
- 1 spsk honning
- Salt og peber
- 5 dl fløde – jeg brugte piskefløde
- 10-12 kartofler – skåret i både
- 2 pink gulerødder – skåret i skiver
- 1 gul squash – halveret og skåret i skiver
- 1 aubergine – delt i 4 og skåret i skiver
- 1 porre – skåret i tykke ringe
- 1 stort rødløg – skåret i smalle både
- 1 stor tomat – skåret i små tern
- 1 håndfuld bredbladet persille – groft hakket
Sæt stegesoen i blød i vand i 20-30 minutter, eventuelt imens du skærer kødet og ordner grøntsager.
Bland tomatpuré, whisky, paprika, røget paprika, rosmarin, timian, hvidløg, chili, worcestershire sauce, granatæble melasse, honning, salt, peber og fløde i stegesoen. Kom kartoflerne i og derefter kød og grøntsager og vend det hele rundt i sovsen. Prøv så vidt muligt at kartoflerne ender nederst.
Læg låg på stegesoen og sæt den i en kold ovn, indstillet på 130 grader. Lad retten hygge sig i ca 4 timer. Kig til den et par gange undervejs og vend lidt rundt i den, men sørg stadig for at kartoflerne så vidt muligt bliver i bunden.
Tag den færdige ret ud af ovnen, drys med tomat-tern og persille og server.
Ihh, det er så spændende at se, hvad I andre finder på. Er du vandt til at lave mad med whisky? Her rammer den højst en kop kaffe, så jeg synes, at det ret modigt at komme i en alt-i-en ret.