Kylling i stegeso – lidt à la mormors

Jeg har genfundet min stegeso og bruger den rigtig meget for tiden. En væsentlig faktor til dette er, at jeg fandt ud af, at den godt kan ryge i opvaskemaskinen efter brug. Den efterfølgende rengøring af dyret, hvor den først har skulle stå i blød og bare er stor og tung at bumle med i køkkenvasken, har jeg altid syntes var en lidt irriterende udfordring. De dage er heldigvis slut, så nu bliver den brugt flittigt, alt andet med en stegeso er nemlig superduper. I går røg der 4 hele store kyllingelår i stegesoen og det færdige resultatet blev en “alt-i-én-ret” med virkelig mør og saftig kylling, kartofler, gulerødder og lidt andet grønt i en skøn flødesovs.
- 4 hele store kyllingelår – i alt ca 1400 g
- 5 dl fløde
- 1 hønsebouillonterning – smuldret
- 1 spsk ribsgelé
- Salt og peber
- Eventuelt lidt kulør
- 10 kartofler – skåret i halve
- 4 gulerødder – delt i halve
- 1 stor pastinak – delt i 4
- 1 porre- skåret i skiver – også den grønne del
- 1 stor stilk bladselleri – fintsnittet
- 1 fed hvidløg – finthakket
- 3-4 persillestilke
- 1 dusk timian
- Et drys grofthakket persille
Sæt stegesoen i blød i vand, imens du finder ting frem, ordner grøntsager etc. Bland fløde, bouillon, ribsgelé, salt, peber og eventuelt et par dryp kulør i den udblødte stegeso. Sørg for, at bouillonterningen er tæt på opløst og ribsgeléen er hakket i små stykker.
Tilsæt kartofler, grøntsager, hvidløg, persillestilke og timian og vend det lidt rundt i fløde blandingen. Læg kyllingelårene øverst og krydr dem med salt og peber. Læg låg på stegesoen og sæt den i en kold ovn. Indstil temperaturen på 150 grader og giv kyllingen 2 timer.
Tag låget af stegesoen, hæv temperaturen til 200 grader og giv retten yderligere 30 minutter uden låg. Tjek at kartoflerne er møre – hvis ikke så giv retten lidt længere – ellers drys med persille og server.
Yderligere:
- Surt – f.eks lynsyltede rødløg eller agurkesalat
- Sødt – f.eks ribsgelé eller tyttebær
Ingen kommentarer endnu