Balkanbønner

Sprøde syltede grønne tomater

syltede-groenne-tomater-mvEn tidlig morgen sidst i oktober det herrens år 2017 plukkede vi de sidste (grønne) tomater af havens 5-6 tomatplanter af forskellige sorter. Sæsonen var nemlig umiskendelig forbi og selvom man skulle mene, at planterne allerede var vænnet til regn, kulde og rusk ovenpå den forfærdelige sommer, så var det alligevel blevet for koldt for små tomatplanter. Det er altid lidt vemodigt ovenpå en dårlig sommer, når man må erkende, at det var så den sommer og at det også er for sent at håbe på en lun og solrig sensommer/tidligt efterår. Heldigvis kommer der jo hvert år både en ny tomatsæson, en ny sommer og nyt håb. Faktisk ved jeg, at Birte fra Cookvalley netop i denne weekend så småt er gået igang med at så næste sommers, om endnu ikke tomatplanter, så ihvertfald chiliplanter. Jeg er så heldig, at jeg både sidste år og i år kan springe alt det besværlige forarbejde over. Birte er nemlig så sød at forære mig små fine planter efter eget valg klar til udplantning, når temperaturen igen er dertil. Tusinde tak for det, Birte <3.

Tilbage til sidste års grønne tomater. Da de selvfølge ikke skulle gå til spilde og da de næsten var for små til at stege, så valgte jeg at sylte dem. Ikke som man vist oftest gør, efter at have kogt dem i lagen, men blot halveret eller prikket med gaffel og overhældt med den varme lage. Jeg ville nemlig gerne bevare dem sprøde og med bid. Til gengæld skruede jeg en hel del op for krydderierne. Tomaterne skal stå en måneds tid, før de får den endelig smag og før det, kunne jeg jo dårligt stå inde for opskriften og skrive indlægget, men så blev det jo jul og så nytår og tankerne var andetsteds, men i dag skulle det endelig være og så kan jeg jo prale af at være i virkelig god tid med efterårets opskrift på sprøde syltede grønne tomater.

Opskrift:

  • 2 stk 750 ml glas med låg
  • Ca 500 g grønne umodne tomater
  • 2 dl lagereddike
  • 1 dl vand
  • 150 g sukker
  • 4 fed hvidløg
  • 2 friske stærke chili
  • 4 stjerneanis
  • 4 kardemommekapsler
  • 8 hele sorte peberkorn
  • 4 nelliker
  • 2 tsk salt

 

Skyl glas og låg med kogende vand eller vodka og stil dem til side. Vask tomaterne, halver de største og prik de mindre 3-4 steder med en gaffel. Kom lagereddike, vand, sukker, hvidløg, chili og krydderier i en gryde og kog det, indtil sukkeret er opløst. Kom tomaterne i de rene glas og hæld den varme lage med hvidløg, chili og krydderier over dem – forsøg at fordele det hele nogenlunde ligeligt og sørg for at tomaterne er helt dækket af lage. Skru låg på og sæt glassene i køleskab og glem alt om dem de næste 3-4 uger. Jeg bruger ikke atamon og i skrivende stund er mine tomater altså helt fine. De smager godt til både varm og kold mad, hvor du ellers ville bruge syltede agurker eller asier, men de har dog en hel del mere knald på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Balkanbønner