Kylling med tæt tomatsovs og salat med markchampignon og parmesan

Grillede lamme-spareribs med nye kartofler vendt i krydderurter og hytteost-tzatziki

Små lækre lamme-ribs er noget jeg ellers tidligere kun er stødt på i Mellemøsten og det med stort stort velbehag, så glæden var stor, da det pludselig var muligt at købe dem på Nemlig. Det er ikke en billig spise, men man skal jo huske at forkæle sig selv og sine nærmeste med jævne mellemrum. Jeg har altid fået dem serveret grillet, men jeg ville også gerne binde an på at stege dem i ovnen, men da vejret jo i øjeblikket er oplagt til grill, så efter et par timer i marinade, røg de på grillen. Tilbehøret var nye kartofler vendt en olivenolie/citron-baseret dressing og masser af friske krydderurter fra min datters drivhus, grillede citroner – saften smager skønt på både kød og salater, samt en tzatziki lavet på hytteost og cremefraiche. Tzatziki med hytteost, det lyder sært, tænker du måske, men prøv det, siger jeg bare. Når jeg laver tzatziki river jeg sjældent agurken, men skærer den i små tern. Jeg synes at det smager bedst sådan. Agurken bliver ikke så vandet og så bevarer den sin sprødhed. Både kartofler og tzatziki passer også fint til mange andre af sommerens grillerier. Min datter og jeg delte ca 500 g lammeribs + en god ostepølse hver, men så var vi også godt mætte og der var også en lille rest af tilbehøret til overs,

Lamme-spareribs:

  • Ca 500 g lammesparibs – delt i stykker med ét ben
  • Ca ½ dl olivenolie
  • 1 lille håndfuld blandet frisk timian og mynte – fint hakket
  • 3 fed hvidløg – fladmast med håndtaget på en stor kniv
  • Salt og peber
  • ½ citron – halveret

 

Bland alle ingredienser undtaget citronen i en frysepose, bind knude på pose og læg den i køleskabet et par timer.

Fjern hvidløget og grill lammebenene ca 1 time ved indirekte ikke for høj varme. Læg også citronen på indirekte varme med skærefladen ned af, når ca halvdelen er stegetiden er gået. Lav tzatziki og kartoffelsalat i mellemtiden.

Hytteost-tzatziki:

  • 1 agurk – skåret i bittesmå tern
  • Salt og peber
  • 3 dl hytteost
  • 2 dl cremefraiche – jeg brugte 38% i dag
  • 1 lille håndfuld frisk mynte – fint hakket – tag lidt hele blade fra til pynt
  • 3-4 fed hvidløg – presset
  • 2-3 spsk rødvinseddike
  • 2-3 spsk god olivenolie

 

Læg agurketernene på et stykke køkkenrulle eller et rent viskestykke. Krydr med salt og peber. I en skål – rør hytteost og cremefraiche sammen. Tilsæt mynte, hvidløg og rødvinseddike. Vend agurketern i dressingen og smag til med eventuelt mere rødvinseddike, salt og/eller peber. Pynt tzatzikien med mynteblade og dryp af olivenolie.

Kartofler vendt i krydderurter:

  • 600 g små nye kartofler – vasket, men med skræl
  • 3-4 håndfulde blade og fine stilke fra friske krydderurter – jeg brugte brøndkarse, kørvel, timian og mynte – (Gem de grove stilke til kartoffelkogevandet).
  • Bladene fra en kvist oregano
  • 3 fed hvidløg – groft hakket
  • Saft af ½-1 citron – alt efter præference – jeg brugte en hel meget saftig citron, da jeg kan lide det surt
  • Peber
  • 4-5 spsk god olivenolie

 

Kom kartoflerne i en gryde sammen med de groveste stilke fra krydderurterne. Hæld vand i gryden, så det dækker kartoflerne og tilsæt et stort knips salt. Kog kartoflerne netop møre. I mellemtiden – kom oregano, hvidløg, citronsaft, salt og peber i en blender og kør det til ensartet masse. Tilsæt olivenolien lidt efter lidt, imens blenderen stadig kører.

Kom de varme færdigkogte kartofler i en skål og hæld oregano/olivenolie/citron-dressingen over og vend det hele godt rundt, så alle kartofler bliver dækket af dressing. Lad kartoflerne afkøle i køleskab, indtil lammet er færdiggrillet. Hak krydderurterne groft og vend dem i de afkølede kartofler.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kylling med tæt tomatsovs og salat med markchampignon og parmesan