Kylling med bergamotte, stærk paprika og cremefraiche, samt perlebyg og smuk salat med ræddiker, rød og grøn kål

bergamotekylling-tall-reBergamotte er det, der får Earl Grey til at smage af Earl Grey og altheabolcher til at smage af altheabolcher. Bergamotte er en gulgrøn ofte nupret citusfrugt, der primært dyrkes i Italien og Nordafrika. I madlavning bruges den oftest i det søde køkken, men jeg fik lyst til at eksperimentere med den i det salte køkken. Det kom der denne kyllingeret ud af, som hvis jeg selv skal sige det, smagte eddergodt. Jeg serverede en smuk salat og perlebyg til. Perlebyggen er kogt efter anvisning på pakken, dog beriget med et par spsk hørfrø i kogevandet. Hørfrøene gør ikke det vilde for smagen, til gengæld er de vildt sunde, men de kan sagtens undlades.

bergamottekylfad-reKylling med bergamotte, stærk paprika og cremefraiche:

  • 8 overlår eller 1 kylling à ca 1400 g parteret i 8 stykker
  • Saft og fint revet skal af 1 bergamotte
  • Saft af 1 appelsin
  • 1 spsk stærk paprika
  • 1 spsk tørret oregano
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 fed hvidløg - presset
  • Salt og peber
  • 1 hønsebouillonterning - smuldret
  • 3,5 dl cremefraiche 18%
 

Bland saft og skal fra bergamotten, appelsinsaft, paprika, oregano, olivenolie, hvidløg, salt og peber i bunden af et tykbundet ovnfast fad. Læg kyllingestykkerne i fadet og vend dem godt rundt i marinaden. Krydr eventuelt skindet med lidt mere salt. Sæt fadet i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 50 minutter eller indtil kyllingen er gennemstegt. Dryp kyllingestykkerne med stegeskyen 2 gange undervejs.

Tag kyllingen op af fadet og læg til side. Opløs bouillonterningen i stegeskyen i fadet, der skal gerne være ca 2 dl ellers måde du spæde til med lidt kogende vand. Sørg for at få at få skrabet mest muligt "snask" fra fadet løs og rørt udi stegeskyen. Pisk hurtigt cremefraiche i stegeskyen og læg kyllingen tilbage i fadet. Server straks. Sovsen vil helt sikkert skille sig i cremefraiche og stegsky, men den smager skønt. Husk endelig at få både cremefraiche og stegesky med, når sovsen øses op.

lilla-salat-reSalat med ræddiker, rød og grøn kål:

  • Fint revet skal af 1 citron
  • 4-5 fed hvidløg - presset
  • ½ dl hvidvinseddike
  • Salt og peber
  • ½ dl neutraltsmagende olie
  • ½ rødt spidskål - meget fint snittet
  • 2 håndfulde finthakket grønkål
  • 1 lille rødløg - halveret og skåret i meget tynde skiver
  • 3 "vandmelon-ræddiker"  - skåret i meget tynde skiver
 

Bland citronskal, hvidløg, hvidvinseddike, salt og peber. Pisk olien i lidt efter lidt, så det danne en emulsion og dressingen bliver cremet. Brug eventuelt en stavblender. Kom dressingen i en skål og vend rød spidskål og grønkål, rødløg og ræddiker heri. Lad det gerne trække en halv times tid på køl, inden servering.

Endvidere:

  • Perlebyg, bulgur eller lignende kogt efter anvisning på pakken