Oksefarsbrød med blåskimmelost i vindrueflødesovs, samt ovnbagte gulerødder og kartofler - Stop spild af mad

farsbroed-i-fad-mmmJeg elsker en god mad med blåskimmelost, men jeg gider ikke spise den forholdsvis store, kedelig og tørre kant, der typisk er på f.eks Danablu - ihvertfald ikke på brød. Derfor skær jeg kanterne af og gemmer i en bøtte i køleskabet til efterfølgende brug i den varme madlavning, der smager de nemlig rigtig godt og madspild undgås og det kan vi jo også godt lide.

I dag røg sådanne danablukanter i et farsbrød og gav smag til både kød og sovs, men jeg kunne også have brugt dem i en suppe, på pizza, i en pastaret, i sovs, i en gryderet, smuldret udover ovnbagte grøntsager etc.

ovnbagte-kartofler-og-guleroedder-mvOksefarsbrød med blåskimmelost i vindrueflødesovs:
  • 1 kg hakket oksekød - jeg brugte med 8-10% fedt
  • 2 æg
  • 1½ dl mælk
  • 2 løg - finthakket
  • 2 fed hvidløg - finthakket
  • ½ spsk stødt allehånde
  • ½ spsk + ½ spsk herbes de Provence
  • Salt og peber
  • 3-4 spsk hvedemel med top
  • Ca 150 g Danablu - jeg brugte "kedelige kanter" - brækket i mindre stykker
  • 500 g vindruer uden sten
  • 1 oksebouillonterning - fint smuldret
  • 5 dl fløde
  • Eventuelt 1 dryp kulør
 

Rør kød, mælk, løg, hvidløg, allehånde, ½ spsk herbes de Provence, salt og peber sammen. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, indtil farsen har den rette konsistens (hellere lidt for lind end for meget mel). Tilsæt Danablu i mindre stykker og rør det i farsen. Form farsen til et brød og læg det i et ovnfast fad. Sæt farsbrødet i en 200 grader forvarmet ovn i 30 minutter.

Efter 30 minutters bagetid - tag fadet ud af ovnen og kom ½ spsk herbes de Provence, vindruer, smuldret bouillonterning, fløde, lidt salt, peber og eventuelt en ANELSE kulør i bunden af fadet og bland det godt rundt. Sæt fadet i ovnen igen og bag endnu 30 minutter.

Tag fadet ud af ovnen, rør lidt rundt i sovsen og server retten sammen med de ovnbagte kartofler og gulerødder.

farsbroed-tall-mv Ovnbagte kartofler og gulerødder:

Jeg kan bedst lide mine gulerødder godt bagt, så de begynder at karamelliserer. Foretrækker du en mere nydeligt udseende, men mindre smagfuld gulerod, så må du vente lidt med at lægge gulerødderne ved kartoflerne.

  • En passende mængde kartofler - skåret i både
  • En passende mængde kulørte gulerødder - hele, skåret i halve eller kvarte alt efter størrelse
  • 3-4 spsk olivenolie
  • Rigeligt herbes de Provence
  • Salt og peber
  • 1-2 håndfulde bredbladet persille - groft hakket
  Vend alle ingredienser - undtaget persille - med hinanden i et ovnfast fad og bag grøntsagerne 60-75 minutter i en 200 grader forvarmet ovn. Vend persillen med de bagte grøntsager straks inden servering.