Ball tip med ovnkartofler, grønkålssalat med appelsin, oliven og fåremælksfeta, samt en skøn aïoli med grillet snackpeberfrugt
Da jeg søgte inspiration til tilberedningen på nettet, kunne jeg se, at mange gnider deres ball tip med en rub og lader det trække natten over, men det havde jeg ikke tid til i går. Derfor blandede jeg i stedet en lidt grov hvidløgssmør, stak små huller med en lille skarp kniv jævnt udover stegen og fyldte dem med smørret. Det fungerede rigtig fint og gav både god smag og mørt kød. Jeg valgte at servere tilbehør med et strejf af solskin til.
- 1 ball tip à ca 1500 g - soigneret, fjern grimme sener, men lad fedt sidde
- 3 spsk smør
- 2 fed hvidløg - groft hakket
- Salt og peber
- 1 spsk paprika
(Ovn)kartoflerne blev blot skåret i kvarte, vendt med lidt olivenolie, salt og peber og røg i ovnen sammen med stegen - plus det kvarter hvor stegen hvilede. De blev vendt rundt et par gange undervejs. Aïoli med grillet snackpeber:
- 1 snackpeber
- 1 tsk olivenolie
- 1 æg
- 1 knips chiliflager
- Saft af 1 citron
- 4 dl vindruekerneolie
Dryp snackpeberfrugten med lidt olivenolie og bag den øverst i ovnen på 200 grader i ca 35 minutter (den skal blive sort). Læg den færdigbagte snackpeberfrugt i en koge/fryse-pose og lad den køle af. Pil skindet af den afkølede snackpeberfrugt og fjern frøstol og de værste kerner.
Blend snackpeberfrugt, æg, chiliflager og citronsaft helt jævnt med en stavblender. Tilsæt vindruekerneolien langsomt lidt efter lidt, imens du stadig blender. Smag til med salt og peber. Sæt aïolien på køl, indtil den skal serveres.
- 4 håndfulde finthakket grønkål
- Saft af 1 citron
- 1 spsk olivenolie
- Salt og peber
- 2-3 appelsiner - skrællet og skåret i skiver
- Ca 100 g fåremælksfeta - eller anden rigtig god og gerne fast feta
- 1 stor håndfuld grønne oliven - mine var marineret i citron
- Et drys groft hakket bredbladet persille
Knug og kram grønkålen med citronsaft, olivenolie, salt og peber i en egnet salatskål. Pynt med appelsinskiver, oliven, feta og persille.