Rosastegt andebryst med salvie-kartofler, blåskimmel/appelsin-sovs og rød/grøn-kålsalat
Jeg elsker and og spiser det adskillige gange i løbet af året og også gerne flere gange mellem Mortens aften og jul. Dog gemmer jeg den traditionelle variation med brune kartofler og rødkål til selve juleaften. Dagens and(ebryster) fik selskab af "knuste kartofler" stegt i det afsmeltede andefedt fra brysterne og salvie, en skøn sovs med blåskimmelost og appelsinsaft, samt en farverig salat med både rød-og grøn kål. Vores sovs blev nok lige tyk nok, da den fik lov at vente på blusset, fordi telefonen ringede netop som vi skulle til at spise. En mindre doven husmoder med mere tålmodige børn havde nok tilsat sovsen lidt ekstra væske inden serveringen.
Andebryster og knuste kartofler:
- 2 andebryster à ca 300 g
- Ca 1 kg kogte kartofler med skræl - skåret i halve eller kvarte, hvis de er meget store.
- Salt og peber
- 2 tsk tørret salvie
- 4 fed hvidløg med skal - der har fået et dunk med en stor kniv
- Saft af en meget saftig appelsin
- 3 spsk blåskimmelost - jeg brugte Danablu
- 5 dl flødefraiche
- 1 spsk andebouillonpulver
- Salt og peber
- Lidt kulør
- 4 håndfulde finthakket rødkål
- 2 håndfulde finthakket grønkål
- 2 æbler - skåret i tern
- 2-3 klementiner - delt i både og skåret i 2-3 stykker
- 2-3 spsk valnøddeolie
- Saften af 1 appelsin
- 2-3 tsk honning
- Salt og peber