Gammeldags oksesteg med waldorfsalat

gammeldags-oksesteg-mmIdag fik vi en af mine mormormad-favoritter - nemlig gammeldags grydestegt oksesteg med nye kartofler, kogte gulerødder, surt, sødt og den gode gode SOVS.

Gammeldags oksesteg:
  • 1 oksebov à ca 1200 g
  • 2-3 spsk olivenolie
  • Salt og peber
  • 1 dusk timian
  • 1 guelrod - groft snittet
  • 1 løg -delt i kvarte
  • 1 stor stilk bladselleri - groft snittet
  • 1 (over)moden tomat - halveret
  • 2 fed hvidløg - groft hakket
  • 2 laurbærblade
  • Vand
  • 2 oksebouillonterninger - smuldret
  • 3 dl fløde
  • Ribsgelé
  • Kulør
 

Brun stegen på begge sider i lidt olie en stegegryde, krydr med salt, peber og timian. Tilsæt gulerod, løg, bladselleri, tomat, hvidløg, laurbærblade og vand så det lige dækker.

Lad stegen simre i 2 timer under låg. Vend den en gang undervejs. Efter de 2 timer tag  låget af og skru op for blusset og kog videre i ca en halv time. Tag stegen op og lad den hvile et lunt sted, imens du laver sovsen.

Tilsæt oksebouillonterninger og fisk laurbærbladene op. Blend grøntsagerne sammen med stegeskyen med en stavblender. Tilsæt fløde og kog lidt ind. Smag til med salt, peber og ribsgelé. Farv evt sovsen med lidt kulør.

waldorfsalat-mvWaldorfsalat:

  • 1,5 dl cremefraiche
  • Ca 30 halverede stenfri vindruer
  • 1 æble i små tern
  • 1 stor stængel bladselleri i små tern.
  • 1 håndfuld groft hakket valnødder
  • Citronsaft
  • Peber
  • Evt sukker
 

Snit frugt og grøntsager og pres lidt citron udover æbleternene, så de ikke bliver brune. Bland alle ingredienser og smag til med peber og sukker.

 

agurkesalat

Agurkesalat:

  • 3/4 agurk i tynde skiver
  • Ca 1,5 dl lagereddike
  • 1 spsk sukker
  • 1 tsk hele korianderfrø
  • 1 laurbærblad
  • 5-7 hele nelliker
  • 1 tsk hel sort peber
  • Salt
 

Bland alle ingredienser undtaget agurk og rør til sukkeret er opløst. Smag dig frem - måske vil du have mere sukker i. Jeg kan nemlig lide den ret sur. Tilsæt agurk og lad det trække et par timer ved stuetemperatur. Rør lidt i salaten indimellem.