Julede boller med appelsin, hasselnød og hyggelige krydderier

Dette er ikke hverdagsboller, men syndige sager med både rigeligt smør, piskefløde, sukker og ren hvedemel. Bollerne er smagssat med appelsin, vanille, kanel og kardemomme, som giver en skøn "julet" smag. Du kan sagtens spise dem, som de er, men de er nu ekstra lækre med koldt smør. Opskrift 15 stk:
  • Fintrevet skal af 1 stor appelsin
  • 1 dl friskpresset appelsinsaft - lillefingervarm
  • 1 dl piskefløde - lillefingervarm
  • 30 g gær - smuldret
  • 2 tsk med lille top stødt kardemomme
  • 1 spsk vanillesukker
  • 1 tsk med lille top stødt kanel
  • 1 knips salt
  • 1 spsk honning
  • 2 æg + 1 æg til pensling
  • 150 g smeltet smør - afkølet
  • 500 hvedemel
  •  2 spsk perlesukker
  • Ca 25 g hasselnøddeflager
  Kom halvdelen af den fintrevne appelsinskal i en røremaskine sammen med appelsinsaft, fløde, gær, kardemomme, vanillesukker, kanel, salt, honning, 2 æg og smeltet smør og rør til en homogen masse. Tilsæt mel over et par gange og rør på mellem hastighed i ca 15 minutter. Sæt dejen til hævning under et fugtigt viskestykker i ca 1,5 time. Form dejen til ca 15 boller, sæt dem på en bagepapirbeklædt bageplade og lad dem hæve en times tid. Bland resten af den revne appelsinskal, perlesukker og hasselnøddeflager. Pensl bollerne med sammenpisket æg og fordel appelsinskal/perlesukker/hasselnødde-blandingen udover dem. Bag bollerne i 200 grader forvarmet ovn i ca 15 minutter. Pas på, at nødderne ikke branker.