Filotærte med spidskål og danablu - Stop spild af mad

Hver gang jeg får lavet en filodej-tærte, så tænker jeg, at det skal jeg da lave langt oftere. De smager skønt, er supernemme at lave og så er de fantastiske til at få brugt alverdens rester af både kød og/eller grønt. Dagens tærte med spidskål og blåskimmelost smager, hvis jeg selv skal sige det overraskende godt og så er den lavet af lutter  "datovarer" og rester. Filodejen gav jeg 5 kr for, spidskålen også en femmer, æggene var løbet et par dage over dato i mit eget køleskab, smørret var en kedelig rest i pakken, cremefraichen var den sidste rest i bægeret og løb på dato samme dag og blåskimmelosten var den øverste kedelige kant, som ingen gider at spise på brød. Alt i alt ting, der meget nemt kunne være endt i skraldespanden, men nu blev de heldigvis sammen med en simpel salat til et herligt måltid til 3 voksne og en lille hund. Den lille hund gik dog møjsommeligt udenom salaten Filotærte med spidskål og danablu:
  • 6-7 ark filodej
  • 3 spsk smeltet smør
  • 1 sommerløg med top - alternativt 3-4 forårsløg - fint snittet
  • 2 fed hvidløg - fint hakket
  • 1 lille dusk frisk timian
  • 1 lille spidskålhoved - fint snittet
  • Salt og peber
  • 5 medium æg
  • 5 spsk cremefraiche - jeg brugt 38%
  • 125 g mozzarella - delt i lidt mindre stykker
  • Ca 125 danablu - alternativt anden kraftig blåskimmelost - delt i lidt mindre stykker
  • 1 knips chiliflager
  Smelt smørret på en stor og dyb pande og brug ca 1/3 på at smøre et ovnfast fad. Hæld endnu 1/3 i en lille skål og sæt til side. Klar sommerløget på panden i resten af smørret, uden at det tager farve. Tilsæt hvidløg og timian og steg endnu et minut, inden spidskålen tilsættes og steges, indtil den falder sammen uden at tage farve. Krydr med salt og peber (Hold lidt igen med salt, da osten jo også er ret salt). Slå æggene ud i en blender og tilsæt de to slags ost, en anelse salt, peber og chiliflager. Blend æg og ost til en nogenlunde homogen masse og sæt den til side. Placer filodej-arkene i det smør-smurte ovnfaste fad forskudt af hindanden, så enderne hænger ud over kanten og dejen nærmest danner en slags stjerne. Kom ægge/ostemassen i fadet og fold enderne af dejen ind over. Pensl med det sidste smeltede smør. Sæt det ovnfaste fad i en 200 grader forvarmet ovn i ca 45 minutter. Lad tærten trække ca 15 minutter på køkkenbordet inden servering. Server tærten varm, kold eller lun sammen med en let salat med olie/eddike-dressing. Dagens salat bestående af "blandede salater" og tomater med smag. Hertil dressing af olivenolie/hvidvinseddike, dijonsennep, hvidløg, salt og peber.

Der slås mave ❤️.