Entrecôte med urtebearnaise

bearIndimellem trænger jeg bare til en stor rød bøf og helst med hjemmeslået bearnaisesovs. Heldigvis laver jeg en urtebearnaise, der smager virkelig godt, men er en hel del sundere end den klassiske, som så kan "gemmes" til helt særlige lejligheder.

Bøfferne stegte jeg blot kort på en glohed grillpande, efter at have givet dem godt med salt og peber.

Tilbehøret bestod udover sovsen også af kartofler, gulerødder, rød peber, asparges og rødløg bagt i ovn en lille time på 200 grader.  Inden de kom i ovnen, havde jeg lige vendt dem med en anelse olivenolie, friske krydderurter, finthakket hjemmeavlet chili, hvidløg, salt og peber.

 

Bearnaiseessens:

  • Ca 0,75 dl hvidvinseddike
  • 0,25 dl hvidvin - alternativt vand
  • 1 lille løg i tern
  • Stilkene fra estragonen
  • 5-6 hele peberkorn
 

Sæt hele herligheden over i en gryde og kog ind til ca halvdelen. Si essensen.

 

Urtebearnaise:

  • 2 skrællede kartofler
  • ½ gulerod
  • 1 lille løg
  • ½ grøntsagsbouillonterning
  • 4 dl vand
  • 3 æggeblommer
  • 1 spsk smør
  • 3 spsk friskhakket estragon
  • 2 spsk frikshakket kørvel eller bredbladet persille
  • 2-3 spsk bearnaiseessens
  • Salt og peber
 

Skær grøntsagerne i mindre tern og sæt dem over i en lille gryde sammen med vand og bouillon. Kog indtil grøntsagerne er helt møre. Blend grøntsagerne med resten af kogevandet med en stavblender.

Tag gryden af kogepladen (sovsen må endelig ikke koge efter æggeblommerne er tilsat) og tilsæt bearnaiseessens og derefter æggeblommerne en efter en, imens du kører med stavblenderen. Fortsæt med at blende,  indtil sovsen er skummende. Tilsæt de friskhakkede krydderurter og smag til med salt og peber.