Grydestegt nakkefilet med den gode sovs, agurkesalat og salat med lyserød mormordressing

nakkefilet reJeg har skrevet det før og nu skriver jeg det altså igen; nakkefilet er virkelig et glimrende stykke kød. Det er smagfuldt, nærmest umuligt at gøre tørt, super anvendeligt og så er det billigt. Jeg plejer at få en steg på knap 3 kg for 100 kr hos min lokale Kvickly-slagter og så skærer jeg den ud i passende portioner og putter det, jeg ikke skal bruge samme dag i fryseren.

Sådan et stykke tog jeg ud af fryseren til optøning igår aftes. I dag valgte jeg at grydestege mit stykke nakkefilet og servere det med kogte kartofler, gulerødder og tilbehør mormor-style.

Nakkefilet og den gode sovs:

  • 1 stykke nakkefilet på ca 1 kg
  • 1 spsk smør eller olie
  • 1 gulerod i mindre stykker
  • 1 løg i kvarte
  • 1 tomat i kvarte
  • 1 fed hvidløg - groft hakket
  • 1 dusk rosmarin
  • 1 dusk timian
  • Salt og peber
  •  2-3 spsk svinebouillonpulver
  • 4 dl fløde
  • 1 spsk ribsgelé
  • Evt. lidt maizena jævner
  • Kulør
 

Krydr stegen med salt og peber og brun den på begge sider i lidt fedtstof i en stegegryde. Kom gulerod, løg tomat, hvidløg og krydderurter i gryden. Hæld ca 5 dl vand ved og læg låg på. Lad stegen simre i ca 1 time og 45 minutter. Vend stegen et par gange undervejs.

Tag stegen op af gryden og lad den hvile ca 15 minutter inden udskæring. Lad imens suppen fra stegegryden koge ind for meget kraftig varme indtil ca, halvdelen er fordampet.

Tilsæt fløde og blend det hele med en stavblender til en jævn suppe. Kog yderligere ind til passende konsistens - jævn evt med lidt maizenajævner. Farv sovsen med et par dråber kulør og smag til med ribsgelé, salt og peber

mormorsalat reSalat med lyserød mormordressing:

  • 1 hoved hjertesalat - eller tilsvarende
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk sukker
  • Saft af ½ citron
  • 1 håndfuld ribs
 

Rør sukker, citronsaft og fløde sammen, indtil sukkeret er opløst og fløden er tyknet. Tilsæt ribs og lad det trække ½ times tid. Riv salatbladene i mundrette stykker og anret dem i en skål. Hæld dressingen over salaten straks inden serveringen.

agurkesalat reAgurkesalat:

  • 1 agurk i tynde skiver
  • 2-3 dl lagereddike
  • 1 tsk dildspidser
  • Sukker, salt og peber efter smag
 

Læg agurkskiverne i skål og hæld eddike over, så det lige dækker. Tilsæt dildspidser og smag til med sukker, salt og peber. Lad agurkesalaten trække  1 times tid, så er sukker og salt helt opløst. Smag til igen.