Hornfiske-rillettes med rygeost

horn reMin søn kom for nylig hjem en sen aften med tre fine hornfisk, som han selv havde fanget ved Kronborg-pynten. Vi skulle ud dagen efter, så de røg i fryseren og der har de så ligget og kigget på mig, hver gang jeg har åbnet fryseren siden. Jeg kan rigtig godt lide hornfisk, men jeg kan ikke særlig godt lide at filetere dem og jeg synes at vi har fået dem pandestegt "på benene" så mange gange, så jeg vidste ikke helt, hvad de skulle ende med at blive til. I går da jeg købte ind, fik jeg så pludselig lyst til rygeost og så slog det mig at kombinere rygeosten med hornfiskene hjemme i fryseren.

Hvis du ikke lige har en søn, der kommer hjem med friskfangede hele hornfisk, så kan du naturligvis bare købe fileter af hornfisk hos fiskehandleren - så er du også fri for at filetere eller pillearbejdet med at få kødet fra benene af de dampede fisk.

Vi spiste rilletten 3 personer som "frokost-ret" og har en mindre rest til overs, men mon ikke at portionen vil kunne række som forret til omkring 6-8 personer alt efter, hvad du ellers serverer. horn-tæt reOpskrift:

  • 3 hele rensede hornfisk eller ca 600 g hornfiskefilet
  • Lidt friske krydderurter - jeg brugte timian og rosmarin
  • 1 citron
  • Salt og peber
  • 175 g rygeost
  • 5 spsk god mayonnaise - uden E-numre eller andre uvedkommende ingredienser
  • 2-3 tsk Coleman's sennepspulver
  • 1 stort fed hvidløg - presset
  • 2 sommerløg - finthakket
  • 100 g radiser - skåret i små tern. Tag lidt fra til pynt
  • 1 bundt purløg - fintklippet. Tag lidt fra til pynt
 

Står du med hele rensede hornfisk, som jeg gjorde, så læg dem i et ovnfast fad med lidt krydderurter, stykker af citron, salt og peber i bugen. Dæk fadet med stanniol og bag i en forvarmet ovn på 200 grader i 15-20 minutter. Lad fisken køle lidt inden, du piller kødet fra skind og ben. Sæt til side, imens du rører "dressingen".

Har du derimod fileter, så læg dem i et ovnfast fad og krydr med salt, peber, friske krydderurter og citronsaft, stanniol på og så giver du dem kun 10-15 minutter alt efter størrelse i en forvarmet ovn på 200 grader. Lad fisken køle lidt, imens du rører "dressingen".

Rør rygeost, mayonnaise, 4 spsk citronsaft, sennepspulver, hvidløg, løg, salt og peber til en dressing. Vend radiser og purløg her i.  Bland/mos den afkølede dampede hornfisk i dressingen. Smag til med eventuelt mere citronsaft, salt og peber.

Yderligere:

  • Ristet groft rugbrød i forholdsvis tynde skiver