Vegetarisk curry med kikærte/butternutsquash-"klatkager" og parfumerede ris

indisk alt reEfter at have spist rødt oksekød til aftensmad to dage i træk, så trængte jeg til en dag uden kød. Det blev til en mild, men krydret curry med forskellige grøntsager i en lækker cremet sovs, aromatiske ris og "klatkager" af kikærter og butternutsquash. Tanken var at de skulle have været vegetarfrikadeller og ikke flade, men jeg havde en veninde til middag, der helst ikke spiser hvedemel, så jeg brugte havregryn i farsen i stedet og det virker ikke helt så godt. På den anden side ville jeg hellere ikke tage for mange havregryn i, for så går det ud over smagen, så det blev altså til "klatkager". De smagte fint, men vil du gerne have dem mindre flade, så brug hvedemel, rasp eller kikærtemel. Prøv dig lidt frem med mængden, indtil farsen har en passende konsistens, men hellere for lind end for tør. Får du nogen til overs, så smager de også godt lune i pitabrød med salat og dressing.

Start med at lave den masala (krydderiblanding), som du skal bruge til både curry og "klatkager".

indisk masala tæt reMasala:

  • 3 tsk spidskommen
  • 4 tsk korianderfrø
  • 1½ tsk fennikelfrø
  • 7 grønne kardemommekapsler
  • 8 hele nelliker
  • 1½ tsk sorte peberkorn
  • 1 tørret meget stærk chili
  • 2 laurbærblade
  • 2 tsk stødt kanel
 

Kom alle ingredienser - udtaget stødt kanel - i en morter eller kværn. Stød eller kværn krydderierne til et fint pulver - og bland det med den stødte kanel.

indiske deller reKikærte/butternutsquash-klatkager:

  • ½ stor butternutsquash - skåret i mindre tern
  • 1 løg - skåret i kvarte
  • 1 dåse kikærter - skyllet og drænet
  • 1 æg
  • 3 fed hvidløg - fint revet
  • 1 spsk fint revet ingefær
  • ½ portion masala
  • Salt
  • 8 spsk havregryn
  • 1 spsk smør til at smøre bagepladen med
 

Kom butternutsquash og løg i en gryde og kom vand i til det dækker. Kog, indtil butternutsquashen er mør. Dræn vandet fra.

Kom butternutsquash, løg, kikærter, æg, hvidløg, ingefær, masala og salt i en foodprocessor - alternativt brug en stavblender i en skål. Kør ingredienserne til en sammenhængende masse, men der må stadig gerne være lidt struktur i nogle af kikærterne.

Rør havregryn (eller mel) i farsen med en ske. Fordel farsen i 15 "klatter" med en ske på en smurt bagepapirbeklædt bageplade. Bag i en forvarmet ovn på 200 grader i ca en halv time. Pas på at de ikke bliver for mørke. (Lav curry'en og kog ris i mellemtiden).

indisk curry reVegetar-curry:

  • 2 løg - hakket
  • 1 spsk smør
  • 4 fed hvidløg - fint revet
  • 1 spsk fint revet frisk ingefær
  • ½ portion masala
  • 1 tsk chiliflager
  • 10 karryblade
  • 1 dåse flåede hakkede tomater
  • 4 dl vand
  • 3 dl piskefløde
  • 1 lille squash - halveret og skåret i skiver
  • ½ blomkål - delt i små buketter
  • 1 håndfuld sugarsnaps - skåret i halve
  • Salt
  • 1 forårsløg - fintsnittet
 

Steg løgene klare og bløde i smør. Tilsæt hvidløg, ingefær, masala, chiliflager og karryblade og steg endnu et par minutter, uden det bliver branket. Tilsæt, flåede tomater, vand og piskefløde og lad det småkoge uden låg, indtil det er kogt ind til ca halvdelen.

Tilsæt squash og blomkål og lad retten simre under låg, indtil blomkålen er næsten færdigkogt. Kom sugarsnaps'ne i og kog indtil blomkålen er, som du foretrækker. Smag til med salt. Drys med forårsløg.

indiske ris reParfumerede ris:

  • 3 dl ris
  • 6 grønne kardemommekapsler
  • 6 hele nelliker
  • 1 tsk gurkemeje
  • Salt
  • Vand
 

Kog risene sammen med krydderierne, som angivet på pakken.