Rullesteg med fyld af æble, rosiner og mandler - serveret med kartoffelmos, sovs med cider, rodfrugter og blandede svampe, samt salat med mormordressing

rulle2 nySvineslag er ikke den udskæring, som jeg har størst erfaring i at tilberede, men det gør det kun mere interessant - synes jeg. Jeg valgte at lave en klassisk rullesteg, dog med det lille twist at sveskerne blev byttet ud med æbler, rosiner og mandler. Fyldet gjorde stegen lidt mindre skærefast end normalt, så en anden gang vil jeg skære æblerne i lidt mindre stykker, det tror jeg vil hjælpe. Uanset så smagte det virkelig godt, faktisk så godt at min datter foreslog at vi putter det samme fyld i julegåsen.

rullesteg3 rere nyRullesteg, sovs , rodfrugter og svampe:

  • 1 svineslag à ca 1000 g
  • Salt og peber
  • 1 stor håndfuld rosiner
  • 1 æble - skåret i tern + 1 æble - skåret i smalle både
  • 4 spsk mandelsplitter
  • 1 spsk smør
  • 2 gulerødder - skåret i mundrette stykker
  • 1 pastinak - skåret i mundrette stykker
  • 1 løg - skåret i smalle både
  • 1/5 selleri - skåret i små tern
  • 1 håndfuld godt modne cherrytomater
  • 1 spsk finthakket frisk rosmarin
  • 3 dl usødet æblecider
  • 2 dl vand
  • 5 dl fløde - jeg brugte halv piskefløde og halv Arla madlavningsfløde 18%
  • 250 g blandede svampe - skåret i mindre stykker
  • Eventuelt lidt kulør
  • Eventuelt lidt æbleeddike eller (æble)gelé
 

Krydr slaget gavmildt med salt og peber og fordel rosiner, æbletern og mandelsplitter udover. Rul slaget fast sammen om fyldet og bind omkring med kødsnor.

Brun rullestegen på alle sider i lidt smør i en stegegryde, tilsæt gulerod, pastinak, løg, selleri, æble, cherrytomater og rosmarin og steg yderligere et par minutter. Hæld æblecider og vand på og lad stegen simre 1,5 time under låg. Vend et par gange undervejs. I mellemtiden - brun svampene, krydr dem med salt og peber og sæt til side.

Tag stegen op og lad den hvile et lunt sted, imens du laver sovsen. Kog stegeskyen ind til det halve. Tilsæt fløden og lad sovsen simre, indtil den har en passende konsistens. Tilsæt svampene og varm dem igennem. Tilsæt eventuelt lidt kulør. Smag til med salt og peber, samt eventuelt enten æbleeddike eller (æble)gele - alt efter om du synes sovsen er for syrlig eller sød.

rulle salatMormordressing:

  • 0,5 dl piskefløde
  • Saft af ca ½ citron
  • Ca 1½ spsk sukker
  • Ca 3 spsk granatæblekerner - kan undlades
 

Bland alle ingredienser og smag til med eventuelt mere citron eller sukker. Server dressingen til en helt enkel salat. Jeg gav den blot til romainesalat revet i mindre stykker.

Endvidere:

  • Kartoffelmos eller kogte kartofler
  • Eventuelt rødbeder eller andet surt
  rulle tall rere