Spanske rejer

rejer i fad ny

Lad mig straks krybe til korset - at kalde denne ret for "spanske rejer" står helt for min egen regning. Rejerne er godt nok grønlandske og opskriften har jeg selv kreeret, men da retten både indeholder sherry, paprika og queso curado, som er en spansk blandingsost af  ko-, gede- og fåremælk, så lå navnet "Spanske rejer" ligesom til højrebenet. Retten ville da også passe fint som en del af et "tapasbord" - eventuelt tilberedt i små portionsskåle. I dag fik vi dog retten som hovedret sammen med ris og en simpel salat med olie/eddike-dressing. Som tapasret eller forret ville jeg blot give lidt brød til. Vi var 3 personer, der blev rigeligt mætte, så mon ikke portionen vil passe som almindelig forret til 6-8 personer og tapas til 10? Du kender bedst selv din families og gæsters appetit.

Kan du ikke skaffe queso curado, så brug bare en anden ost - f.eks manchego, emmetaler, eller måske en lagret cheddar.

rejer tall rere

Opskrift:

  • 250 g rejer - jeg brugte ekstra store kutterrejer optøet fra frost
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 meget stor porre - skåret i fine ringe
  • 5-6 fed hvidløg - finthakket
  • 4 tomater - skåret i tern
  • 2 stængler bladselleri - finthakket
  • ½ tsk rosmarin
  • ½ tsk oregano
  • 1 spsk paprika
  • ½ tsk chilisovs - jeg brugte sambal oelek
  • 1 dl tør sherry
  • 4 dl fløde - jeg brugte Arla madlavningsfløde 18%
  • Salt og peber
  • Ca 100 g revet queso curado eller anden lidt tør lagret ost
 

Steg porrerne bløde i olivenolie - de skal ikke tage farve. Tilsæt hvidløg, tomater, bladselleri, rosmarin, oregano, paprika og chilisovs og steg yderligere et par minutter. Tilsæt sherry og lad alkoholen dampe af. Hæld fløden på og lad retten simre ca 10 minutter uden låg. Smag til med salt og peber, men husk at osten også er salt.

Læg de optøede rejer i et ovnfast fad og hæld "sovsen" over. Drys med revet ost og bag retten 10-15 minutter i ovnen på 225 grader, indtil rejerne er varme og osten er smeltet og let gylden.