Gris, grønt og nye kartofler i fløde og hvidvin

 

gris tall bb

Efter årtier i skammekrogen er nakkefileten de seneste år kommet frem i lyset igen i form af pulled pork. Pulled pork smager rigtig godt, men nakkefilet kan også så meget andet - f.eks  bruges i lækre gryderetter, hvor kødet med garanti aldrig er tørt og hvinende mellem tænderne. Og netop gryderet med nakkefilet var, hvad der stod på bordet hos os i dag. En alt-i-én-gryderet med smørmørt kød, nye kartofler, spændstige grøntsager og en skøn sovs med hvidvin og fløde - sådan lidt a la frikassé.

gris re

Opskrift:

  • Ca 1200 g nakkefilet - skåret i mundrette tern
  • 2 løg - skåret i smalle både
  • 3 fed hvidløg - finthakket
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timian
  • 2 laurbærblade
  • Salt og peber
  • 3 dl tør hvidvin
  • 600 g nye små kartofler
  • 5 dl fløde - jeg brugte halvt piskefløde og halvt Arla madlavningsfløde
  • 2 gulerødder - skåret i ca 1 cm tykke skrå skiver
  • 1 lille blomkålshoved - delt i buketter
  • 1 håndfuld snittebønner - nippet og skåret i 3-4 stykker
  • Et godt drys hakket dild eller persille
 

Brun kødet let i en stegegryde. Tilsæt løg, hvidløg, rosmarin, timian, laurbærblade og krydr med salt og peber og steg, indtil løgene er klaret. Tilsæt hvidvin, læg låg på gryden og lad kødet simre i ca 1 time. Vend lidt rundt i kødet et par gange undervejs og skum det værste fedt og urenheder fra.

Kom kartoflerne i retten - de skal være næsten dækket af væske ellers må du tilføje lidt bouillon eller hvidvin. Lad retten småkoge endnu 10 minutter under låg og tilsæt da fløde, gulerødder og blomkål og bring retten i kog. Vend bønnerne i retten og lad dem koge uden låg i mindst 5 minutter *  eller indtil alle grøntsager er møre uden at være dødkogte. Smag til med salt og peber, drys med dild eller persille og server.

*http://leksikon.arla.dk/Fagudtryk/Lektiner