"Linsekødboller" i flødesovs

koedbul-rereHer får du mit bud på en vegetarisk udgave af broderlandets klassiker "svenska köttbullar med gräddsås".  Farsen til "kødbollerne" er lavet af blandt andet linser og champignons, men de både ligner og smager til forveksling som dem af kød, så server du dem gerne til både vegetarer og inkarnerede kødspisere.

kb-re"Linse-kødboller":

  • 1 dåse grønne linser - skyllet, drænet og knuget fri for væde
  • 250 g champignon - fint hakket
  • Olivenolie + smør til stegning
  • 1 løg -  hakket
  • 1 fed hvidløg - presset
  • 5 hel allehånde - stødt
  • 1 spsk dijonsennep
  • 1 æg
  • 4 spsk havregryn
  • 1 spsk kokosfibermel
  • Salt og peber
  • Lidt dild til pynt
 

Steg svampene, indtil de har afgivet væske og denne er fordampet igen. Tilsæt lidt olivenolie, løg og hvidløg og steg yderligere til løgene er bløde og gyldne.

Kom linserne i en skål og mos dem lidt med hænderne. Bland linserne med svampeblandingen og de øvrige ingredienser. Form farsen til ca 20 "kødboller" og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade.  Bag "kødbollerne" ca 20 minutter på 200 grader. I mellemtiden - lav sovsen.

Tag "linse-kødbollerne" ud af ovnen og steg dem gyldne i lidt smør. Placer"kødbollerne" i sovsen og lad den koge op. Drys med dild og server retten med kartoffelmos, agurkesalt og tyttebærsyltetøj.

Flødesovs:
  • 1½ tsk koncentreret tomatpuré
  • 3,5 dl piskefløde
  • 3,5 dl vand
  • 3 spsk worcestershire sauce - vegetarisk alternativ: 2-3 spsk granatæblemelasse
  • 2 spsk soya
  • 1½ grøntsagsbouillonterning - smuldret
  • Salt og peber
  • En anelse kulør
 

Steg tomatpuréen 1 minut på en dyb pande. Tilsæt fløde og vand og pisk tomatpuréen ud i væsken. Tilsæt worcestershire sauce, soya og bouillonterning og lad sovsen koge lidt ind. Smag til med salt og peber. Farv sovsen med ganske lidt kulør.

Endvidere:

  • Kartoffelmos
  • Agurkesalat
  • Tyttebærsyltetøj