Langtidstegte andelår med appelsin/rosmarin-sovs og befrugtet rødkålssalat

Tomatsuppe med blåskimmelost-croutoner

tomatsuppeMeget godt kan siges om tomatsuppe – først og fremmest smager det godt, og så er det nemt og hurtigt at lave og kræver ikke efterfølgende den store opvask. Det er billigt og sundt og så giver det en god lejlighed for at få brugt nogle af de lidt for bløde tomater, som jeg ihvertfald altid ender op med.

Hvis jeg ikke kan nå at få brugt alle mine tomater, inden de bliver for bløde til salater og tomatmadder, og jeg heller ikke lige står og skal bruge dem i den varme madlavning, så putter jeg dem i fryseren. Så er de lige til at tage ud, når de skal bruges i en varm ret. Skyl dem under hanen, så kan skindet lige så let gnides af.

Tomatsuppe:

  • 1 stort løg – groft hakket (Jeg brugte et medium løg og 4 halv slatne forårsløg)
  • 3 fed hvidløg – groft hakket
  • 1 lille tsk chiliflager
  • 2 spsk olivenolie
  • 1 persillerod – groft hakket
  • 1 stængel bladselleri – groft hakket
  • 1 spsk herbes de Provence
  • 1 stor dåse koncentreret tomatpuré
  • 5 meget modne tomater – skåret i mindre stykker  – alternativt 1 dåse flåede
  • 1 dåse flåede tomater
  • 8 dl vand
  • 3 grøntsagsbouillonterninger
  • 1 tsk sukker
  • Salt og peber

 

Klar løg og hvidløg sammen med chiliflager i olivenolie i en stor gryde. Tilsæt persillerod, bladselleri og herbes de Provence og steg et par minutter.

Kom koncentreret tomatpuré i bunden af gryden og lad den svitse 1 minut. Tilsæt tomater, dåsetomater, vand og bouillonterninger og lad suppen småkoge i ca 30 minutter. (Lav croutonerne imens).

Blend suppen med en stavblender. Tilsæt sukker og lad suppen koge yderligere 5 minutter. Smag til med salt og peber.

croutonerBlåskimmelost-croutoner:

  • 150 g daggammelt hvedebrød – skåret i ca 2 x 2 cm tern
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk tørret oregano
  • 50 g blåskimmelost – smuldret. Jeg brugte danablu
  • Salt og peber

 

Hæld olivenolie på en bagepapirbeklædt bageplade og fordel det lidt. Bland brødtern, oregano, blåskimmelost, salt og peber på bagepladen, således at brødet bliver dækket bedst muligt med de øvrige ingredienser uden at det bliver lavet til rasp.

Bag croutonerne i en forvarmet ovn på 225 grader, indtil de er gyldne og sprøde. I min ovn tog det 10 minutter, men hold øje med dem. Server croutonerne til den varme suppe.

Endvidere:

  • 3 dl kold cremefraiche

4 kommentarer

  • Blåskimmel croutons – det lyder såååååååååå godt. Det må jeg prøve. Tak for den skønne ide!!!!!!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Persille

      Tak – og ja, de smager også SÅ godt. Jeg laver dem også indimellem bare til at nippe af i stedet for chips 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Øjøjøj, de croutoner lyder da bare SÅ lækre. Dem skal jeg da vist have afprøvet.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Persille

      Tak 🙂 Du kan rolig lave en stor portion 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Langtidstegte andelår med appelsin/rosmarin-sovs og befrugtet rødkålssalat