Efterårsgryde med kylling, kejserhatte, rodfrugter og andet godt

Langtidsstegt kalvecuvette med gorgonzolasovs, sprøde krydderurte-kartofler og dampet grønt med citronsmør

cuvettetal-e1435888312373I dag stod den på en – efter min mening – perfekt stegt kalvecuvette med en ikke så køn, men lækker gorgonzolasovs. Hertil sprøde ovnkartofler med friske krydderurter og dampede grøntsager med et forfriskende strejf af citron.

kalv tæt påHvis du som mig godt kan lide din steg ret rød, så læg mærke til, hvordan stegen er dejlig rød helt ud til stegeskorpen og ikke kun i midten af stegen – og det var den fra første til sidste skive. Måden at få den sådan, er at stege ved lav temperatur – nemlig kun 100 grader.

Kalvesteg tætLangtidsstegt kalvecuvette:

  • 1 kalvecuvette á ca 650 g
  • Herbes de Provence
  • Salt og peber

 

Trim stegen for sener og rids fedtlaget med en skarp kniv. Krydr med herbes de Provence, salt og peber og brun stegen på begge sider på en stegepande.

Læg stegen i et ovnfast fad og indfør et stegetermometer fra siden, så spidsen rammer midt i stegen. Sæt stegen i en 100 grader varm ovn og steg den, indtil stegetermometret viser 55 grader (det tog 1 time i min ovn).

Tag stegen ud og lad den hvile utildækket i ca 15 minutter (kernetemperaturen stiger et par grader, imens den hviler).

kalvekartofSprøde ovnkartofler med friske krydderurter:

  • Et passende antal små kartofler med skræl – skåret i halve
  • 1-2 spsk olivenolie
  • Frisk rosmarin
  • Frisk timian
  • Salt og peber
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 håndfuld bredbladet persille

 

Vend de halve kartofler i lidt olivenolie, frisk rosmarin og timian, salt og peber og læg kartoflerne i fadet sammen med stegen.

Når stegen tages ud for at hvile, skrues ovnen op på fuld hammer og kartoflerne steges færdig. Hold øje med at de ikke bliver brændte.

Straks kartoflerne kommer ud af ovnen, presses 1-2 fed hvidløg udover dem og de vendes lidt rundt, så hvidløget fordeles. Drys med bredbladet persille og server.

Gorgonzolasovs:

  • Ca ½ dl tør hvidvin
  • 3 dl madlavningsfløde
  • Ca 100 g gorgonzola
  • Salt og peber

 

Kom vinen i en lille gryde og kog den ind til ca det halve. Tilsæt madlavningsfløde og gorgonzola. Lad det simre, indtil osten er smeltet og sovsen har en passende konsistens. Smag til med salt og peber.

Dampet grønt med citronsmør:

  • En passende mængde grøntsager – jeg brugte bønner fra frost og frisk broccoli
  • Ca 1 spsk blødt smør
  • Revet skal af ½-1 citron
  • Salt

 

Ordn og del grøntsagerne i passende stykker. Damp dem, så de stadig har lidt bid og hæld vandet fra. Rør en klat smør med salt og revet citronskal. Vend citronsmørret i de varme grøntsager, så det smelter.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Efterårsgryde med kylling, kejserhatte, rodfrugter og andet godt