Koteletter i fad som vor italienske mama kunne have lavet dem

Endnu en chili con carne

chili-con-carne reJeg laver flere forskellige udgaver af chili con carne – en med skært oksekød og en mere hverdagsagtig med hakket oksekød. Begge udgaver varierer ovenikøbet også, alt efter hvilke grøntsager og bønner jeg har på lager og hvilke krydderier jeg lige “føler for” på dagen, men uanset udgaven, så er sådan omgang velkrydret chili con carne altså en god spise.

Dagens udgave er af hakket oksekød med sorte bønner, men vil du heller have en anden slags bønner, så går det fint at bytte. Jeg krydrer retten med min egen mexicanske krydderiblanding. Hvis du ikke har sådan en, så tag bare lidt af de forskellige krydderier fra blandingen i et passende forhold i din chili con carne, men jeg kan virkelig anbefale dig af lave allround eller basis krydderiblandinger til retter fra de forskellige lande eller egnes køkkener, som du laver mest. Det spare tid i hverdagen at du ikke skal stå med 7 små poser med elastikker og alverdens krydderiglas, og forhindre at du forfalder til at købe færdigblandinger af tvivlsom kvalitet og smag.

Jeg foretrækker ris eller quinoa til min chili con carne, men godt brød eller bulgur kunne da også være en mulighed.

Opskrift:

  • 500 g hakket oksekød 10%
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 rødløg – hakket
  • 4 fed hvidløg – finthakket
  • 2 spsk mexicansk krydderi 
  • 1-2 tsk chiliflager
  • 1 gulerod – i små tern
  • 1 stængel bladselleri – i småtern
  • 1 rød peber – delt i 4 og skåret i strimler
  • 1 stor dåse koncentreret tomatpuré
  • 1 dåse flåede hakkede tomater
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • 1 spsk kakaopulver – usødet
  • 1 dåse sorte bønner – skyllet og drænet. Har du brug for at strække retten, kan den godt bære en dåse mere
  • Salt og peber

 

Klar løget i lidt olivenolie i en gryde. Tilsæt hvidløg, mexicansk krydderi og chiliflager og lad det stege 1 minut, inden gulerod, bladselleri og rød peber tilsættes. Steg yderligere et par minutter, men uden at det tager farve.

Kom kødet i gryden og brun det grundigt, imens du rør og hakker lidt i det, så det smuldrer. Lad det stege ca 5 minutter – det må gerne bide lidt fast i bunden af gryden, for at få en god “karameliseret stegesmag”, men det skal naturligvis ikke brænde på.

Skub kødet lidt til side og tilsæt tomatpuréen og lad den svitse 1 minut, inden de flåede tomater, smuldret bouillonterning  og kakaopulver tilsættes. Lad retten simre et par minutter under jævnlig omrøring, indtil bouillonterningen er ordentlig opløst.

Tilsæt bønnerne og lad retten simre en times tid. Smag til med salt og peber.

Yderligere:

  • Ris kogt efter anvisning på pakken
  • Avokados – skåret i mindre stykker og dryppet med lidt limesaft for ikke at misfarves
  • Majs – friske eller fra frost
  • Cheasyfraiche eller tyrkisk yoghurt
  • Evt. fint snittet frisk chili og frisk koriander

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koteletter i fad som vor italienske mama kunne have lavet dem