Sommersalat med fynsk rygeost - sådan lige på falderebet

“Balkanburger” med hjemmegjort ajvar og fetacreme

balkanJeg elsker burgere og jeg elsker maden fra balkanlandene, så denne burger er naturligvis et hit hos mig. Min udgave af en “Balkanburger” er inspireret af “hakkebøffen” Pljeskavica, som den serveres i området omkring Beograd – nemlig som hamburger/ i pitabrød sammen med forskelligt grønt, ajvar og Kaymak.

Kaymak er en friskost, der spises både i Balkanlandene, Tyrkiet og Centralasien. Jeg kunne givetvis også få kaymak hos min grønthandler, men jeg var for doven til at gå ud og handle i dag, så jeg lavede min egen “wannabe-version” af feta og tyrkisk yoghurt. Ajvar kan fås i et hvert supermarked eller grønthandler, men jeg vil da anbefale dig at du laver den selv. Får du noget til overs, så smager det forrygende i sandwich, i dressing, på ost etc.

Pljeskavica laves oftest af forskellige typer hakket kød blandet sammen,  alt efter hvor i Balkan man befinder sig – f.eks okse, lam, svin eller kalv. Min udgave er med oksekød og lam, men gør som du lyster.

Er du ikke så meget til “mad i brød”, så spis gerne ris eller bulgur til sammen med det øvrige tilbehør – det vil være ligeså “autentisk”.

balkan tætBøfferne:

 • 500 g hakket oksekød 10% fedt
 • 300 g hakket lam 12%
 • 1½ spsk hel koriander
 • 1½ tsk hel spidskommen
 • 1 lille tsk hel sort peber
 • 1½ spsk paprika
 • 1 spsk røget paprika
 • Salt
 • 2 små løg – fint hakket
 • 3-4 fed hvidløg – presset
 • 1 spsk olivenolie

 

Stød eller kværn koriander, spidskommen og peberkorn, og bland det med de to slags paprika og en passende mængde salt. Ælt kødet med krydderiblandingen, løg og hvidløg. Lad farsen hvile på køl mindst 1 time, men gerne længere.

Form farsen til det ønskede antal bøffer og steg dem i lidt olivenolie, indtil de er netop gennemstegte.

ajvar reAjvar:

 • 1  aubergine
 • 1 stort løg med skal
 • 3 røde snackpebre
 • 4 fed hvidløg – presset
 • 1 lille stærk rød chili – meget fint hakket
 • 0,5 dl olivenolie
 • Ca 2 spsk hvidvinseddike
 • Salt og peber

 

Prik auberginen og løget jævnt med en gaffel og læg dem i et ovnfast fad beklædt med bagepapir. Placer snackpebrene ved siden af og sæt fadet i en 200 grader varm ovn i ca 45 minutter eller indtil de er gennembagte og godt sorte . Vend grøntsagerne en gang undervejs.

Kom de varme grøntsager i en fryse- og kogepose og luk den. Lad grøntsagerne køle af i posen, og pil så skallen af dem. Hak de bagte grøntsager fint eller blend dem med en stavblender. Tilsæt chili og hvidløg. Pisk/blend olien lidt ad gangen i grøntsagsmassen. Smag til med eddike, salt og peber.

kaymak reFetacreme:

 • 300 g blød feta
 • 6 spsk tyrkisk yoghurt

 

Mos feta med en gaffel og rør den med yoghurten.

Endvidere:

 • 5-6 pitabrød eller boller
 • Salat
 • Tomat
 • Agurk
 • Løg
 • Bredbladet persille

2 kommentarer

 • Michael Ringbo

  Når du skriver, at de varme grønsager skal i en pose, så mener du vel en stegepose, eller hvad? Jeg tænker en almindelig plasticpose nemt kan afgive “kedelige” stoffer…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Persille

   Jeg bruger kombinerede fryse- kogeposer til det formål. Det var dumt af mig, ikke at skrive det, men nu er det rettet 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommersalat med fynsk rygeost - sådan lige på falderebet