Ovnbagt laks i vinøs paprikasovs og perlebyg vendt med frisk spinat og krydderurter

Langtidsstegt and med skøn andesovs og savoykålsalat

and-re løJeg har hele mit voksne liv holdt traditionen i hævd og har spist and Mortens aften, selvom det jo burde være en gås, men det er en anden historie. Dog har det ikke alle år været en hel andesteg, indimellem har det “kun” været lår eller bryst, da det har passet bedre til antallet af spisende eller tid til rådighed, men i dag fik vi en hel andesteg – ikke med brune kartofler, æbler og svesker, det gider jeg ikke så tæt på jul. Jeg synes godt at der må være en forskel på Mortens aften og juleaften, så i dag blev dyret fyldt med blommer, timian og honning og de brune kartofler og rødkålen blev skiftet ud med kogte kartofler og en lækker savoykålsalat, men det kunne såmænd ligeså godt have været en rødkålsalat.

Vil du hellere have svesker og æbler i din and i stedet for blommer, timian og honning eller  vil du hellere have brune kartofler, så bytter du bare ud med det.

For at undgå det værste stress og jag, så steger jeg anden, parterer den og laver sovsen i god tid. Efterfølgende drypper jeg den parterede and med lidt andefedt og giver den ca 10 minutter i ovnen på 225 grader lige inden servering, så alt skind bliver dejlig sprødt.

and fad 2 løLangtidsstegt and og skøn andesovs:

 • 1 and à ca 3000 g
 • Salt og peber
 • Ca 400 g blommer – halveret og udstenet
 • 1 lille dusk timian
 • 2-3 spsk honning
 • 2 gulerødder – skåret i mindre stykker
 • 1 stor pastinak – skåret i mindre stykker
 • 1 stilk bladselleri – skåret i mindre stykker
 • 1 stor porre – skåret i mindre stykker
 • 2 laurbærblade
 • 1 liter vand
 • 5 dl madlavningsfløde – jeg brugte Arla 18%
 • Ca 2 spsk ribsgelé
 • Eventuelt lidt andebouillonpulver, hvis du finder det nødvendigt – jeg gjorde ikke.
 • Kulør

 

Tag posen med indvolde ud og rens, skyl og tør anden. Fjern fjerrester og klip vingespidserne af. Gnid anden udvendigt og indvendigt med salt og peber.

Bland blommer, timian og honning og fyld det i anden – luk med kødnåle. Kom indvolde, vingespidser, gulerødder, pastinak, bladselleri, porre, laurbærblade og vand i en bradepande. Læg en stegerist over bradepanden og placer anden ovenpå med brystet nedad.

Sæt anden i en forvarmet ovn på 125 grader i ca 4 timer eller indtil lårene gennemstegte/viser 75 grader på et stegetermometer. Overhæld anden med lidt af stegeskyen ca hver halve time. Når ca halvdelen af tiden er gået, vendes anden om med brystet opad og steger færdig.

Tag anden ud og lad den køle lidt af, imens du laver sovsen. Hæld stegeskyen i gryde igennem en si. Skum stegeskyen for fedt – gem endelig fedtet. Kog stegeskyen ind til ca 1/3 og tilsæt madlavningsfløde og ribsgelé. Lad sovsen koge ind til passende konsistens. smag til med salt og peber – og eventuelt lidt andebouillonpulver, hvis du synes at den smager af for lidt. Juster farven på sovsen med kulør.

Parter anden – gerne i god tid. Ca 15 minutter før servering – dryp den parterede and med lidt andefedt og giv den ca 10 minutter eller til skindet er sprødt i en forvarmet ovn på 225 grader. Lun sovsen i mellemtiden.

and savoy reSavoykålsalat:

 • Ca 5 dl fint snittet savoykål
 • 2 håndefulde rosiner – groft hakket
 • Ca 4 spsk cremefraiche
 • 1 spsk citronsaft
 • Peber

 

Bland alle ingredienser til salaten sammen.

Endvidere:

 • Kartofler – kogte eller brunede
 • Ribsgelé
 • Surt – asier, syltede agurker eller lignende
 • Eventuelt rødkål

2 kommentarer

 • Nim

  Hvor ser det lækkert ud! Et sultent throwback til i går, fra min side!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Persille

   Tak 🙂 Ja, vi var jo nok en del, der fik and i går og nu kan vi så glæde os til juleaften 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ovnbagt laks i vinøs paprikasovs og perlebyg vendt med frisk spinat og krydderurter