Rullesteg med fyld af æble, rosiner og mandler – serveret med kartoffelmos, sovs med cider, rodfrugter og blandede svampe, samt salat med mormordressing
Svineslag er ikke den udskæring, som jeg har størst erfaring i at tilberede, men det gør det kun mere interessant – synes jeg. Jeg valgte at lave en klassisk rullesteg, dog med det lille twist at sveskerne blev byttet ud med æbler, rosiner og mandler. Fyldet gjorde stegen lidt mindre skærefast end normalt, så en anden gang vil jeg skære æblerne i lidt mindre stykker, det tror jeg vil hjælpe. Uanset så smagte det virkelig godt, faktisk så godt at min datter foreslog at vi putter det samme fyld i julegåsen.
Rullesteg, sovs , rodfrugter og svampe:
- 1 svineslag à ca 1000 g
- Salt og peber
- 1 stor håndfuld rosiner
- 1 æble – skåret i tern + 1 æble – skåret i smalle både
- 4 spsk mandelsplitter
- 1 spsk smør
- 2 gulerødder – skåret i mundrette stykker
- 1 pastinak – skåret i mundrette stykker
- 1 løg – skåret i smalle både
- 1/5 selleri – skåret i små tern
- 1 håndfuld godt modne cherrytomater
- 1 spsk finthakket frisk rosmarin
- 3 dl usødet æblecider
- 2 dl vand
- 5 dl fløde – jeg brugte halv piskefløde og halv Arla madlavningsfløde 18%
- 250 g blandede svampe – skåret i mindre stykker
- Eventuelt lidt kulør
- Eventuelt lidt æbleeddike eller (æble)gelé
Krydr slaget gavmildt med salt og peber og fordel rosiner, æbletern og mandelsplitter udover. Rul slaget fast sammen om fyldet og bind omkring med kødsnor.
Brun rullestegen på alle sider i lidt smør i en stegegryde, tilsæt gulerod, pastinak, løg, selleri, æble, cherrytomater og rosmarin og steg yderligere et par minutter. Hæld æblecider og vand på og lad stegen simre 1,5 time under låg. Vend et par gange undervejs. I mellemtiden – brun svampene, krydr dem med salt og peber og sæt til side.
Tag stegen op og lad den hvile et lunt sted, imens du laver sovsen. Kog stegeskyen ind til det halve. Tilsæt fløden og lad sovsen simre, indtil den har en passende konsistens. Tilsæt svampene og varm dem igennem. Tilsæt eventuelt lidt kulør. Smag til med salt og peber, samt eventuelt enten æbleeddike eller (æble)gele – alt efter om du synes sovsen er for syrlig eller sød.
- 1-1½ dl piskefløde
- Saft af ca ½-1 citron
- Ca 2-3 spsk sukker
- En anelse peber
- Ca 3 spsk granatæblekerner – kan undlades
Bland mindstemålet af alle ingredienser og smag så til med mere citron, sukker og/eller fløde alt efter din egen smag. Server dressingen til en helt enkel salat. Jeg gav den blot til romainesalat revet i mindre stykker.
Endvidere:
- Kartoffelmos eller kogte kartofler
- Eventuelt rødbeder eller andet surt
Ingen kommentarer endnu