Årets første burger - 2017

Helstegt kalkun med skøn sovs, bulgur og spidskålsalat med frugt og feta

kalkun-hel-reJeg har fryseren fuld af julemad – eller rettere sagt, det der skulle have været julemad, men i stedet endte i butikkernes tilbudsmontrer. Hvem kan da stå for en hel kalkun på 4 kg til kun 99,- eller hvad med 8 store andebryster for samme pris? Heldigvis kan både kalkun og and tilberedes på ikke-julede måder. Jeg elsker jul og julemad, men jeg har fået nok for en stund og drømmer nu om mindre tung mad med mere smag og flere farver. Dagens ret lever til fulde op til dette.

Kalkunen stegte jeg blot som en stor kylling – uden fars eller “stuffing”, men fyldt med forskellige smagsgivere for at give smag til fugl og sovs. Derudover blev den smurt under skindet med gavmilde mængder smør rørt med krydderurter og hvidløg og blev derefter placeret i et ovnfast fad med resten af nytårschampagnen  hældt i bunden. Kalkunen blev ikke det mindste tør, men dejlig  saftig og utrolig mør, faktisk så mør at den tabte det ene ben, før jeg fik taget et godt billede af den til bloggen. Sovsen blev til af champagnen/stegeskyen og en god omgang fløde og den smagte himmelsk. Jeg gav fuldkornsbulgur og en dejlig salat af spidskål, frugt og feta med citron/sennep-vinaigrette til, men er du mere til kartofler, så vil ovnkartofler også være et hit til retten. Vi var 3 sultne personer og vi spiste under halvdelen af den store fugl. Resten vil jeg bruge i sandwich og salater de næste par dage.

kalkun-mm-reHelstegt kalkun med skøn sovs:

 • 1 kalkun à 4 kg – befriet for fjer, skyllet og duppet tør
 • Salt og peber
 • 150 g smør
 • 1 tsk tørret rosmarin
 • 1 tsk tørret timian
 • 3 fed hvidløg – presset + 3 hele fed
 • 1 gulerod – skåret i mindre stykker
 • 1 lille løg – skåret i både
 • 1 citron – skåret i tykke skiver
 • 2 æbler – skåret i både
 • 5-6 figner
 • 1 laurbærblad
 • 3 dl tør champagne – alternativt tør hvidvin
 • 3 dl +3 dl vand
 • 3,5 dl fløde
 • Kernerne fra 1 granatæble

 

Krydr kalkunen indvendig med salt og peber. Rør smørret med rosmarin, timian og presset hvidløg og fordel det under kalkunens skind. Fyld kalkunen med de hele hvidløgsfed, gulerod, løg, æble, figner og laurbærblad og læg den i et ovnfast fad med brystet opad. Hæld champagnen i bunden af fadet og placer det i en forvarmet ovn på 160 grader i 2 timer og 45 minutter. Vend kalkunen 2 gange undervejs og hæld hver gang 3 dl vand i bunden af fadet. Skru eventuelt op på 225 grader de sidste 5-10 minutter, hvis fuglen mangler lidt farve. Lad kalkunen hvile 30 minutter, inden den parteres. Kog bulgur og lav sovsen i mellemtiden. Si stegeskyen ned i en lille gryde, tilsæt fløden og lad sovsen simre, indtil det har en passende konsistens. Smag til med salt og peber. Giv granatæblekernerne til i en lille skål for sig, så den enkelte selv kan drysse på retten.

kalkun-salat-reSpidskålsalat med frugt og feta:

 • Ca ½ spidskål – fint snittet
 • 2 håndfulde bredbladet persille – groft hakket
 • 2-3 nektariner – skåret i både. Alternativt et par røde æbler
 • 50 g feta – smuldret
 • 2 spsk citronsaft
 • 2 spsk olivenolie
 • 1 tsk dijonsennep
 • Salt og peber

 

Vend spidskål, persille og nektariner sammen i en skål. Drys med smuldret feta. Pisk citronsaft, olie, sennep, salt og peber sammen og hæld over salaten straks inden servering.

Endvidere:

 • Bulgur kogt efter anvisning på pakken

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Årets første burger - 2017