Torskesalat fra Skagen

skagensalat-mvIndrømmet denne torskesalat er ikke fra Skagen og opskriften ej heller. Jeg har nemlig selv kreeret den og jeg bor jo i Espergærde. Skagen kommer ind i billedet, fordi salaten lidt er en blanding mellem en traditionel torskesalat og den  mayonnaisesalat med skaldyr og kaviar, der vist nok kaldes "Skagensalat".  Uanset om vi kalder den torskesalat fra Skagen eller Espergærde, så smager den skønt sammen med flutes eller andet godt hvedebrød og også gerne med et glas kølig hvidvin til.

Vi spiste lidt utraditionelt torskesalaten (og lidt ost til det resterende flutes) til aftensmad, men jeg vil tro, at portionen passer fint til 4-5 personer til forret eller som en del af et frokostbord.

Opskrift:

  • 300 g torskefilet uden skind
  • 1 spsk smør
  • Salt og peber
  • Eventuelt 2-3 spsk tør hvidvin
  • 10 spsk god mayonnaise uden mystiske bismage - gerne hjemmerørt
  • 2-3 spsk cremefraiche
  • 3-4 spsk citronsaft
  • 2 tsk dijonsennep
  • 1 bundt dild - fint hakket - Tag lidt fra til pynt
  • 75 g kaviar - Læg lidt fra til pynt
  • 500 g pil-selv-rejer - Vægt med skal - Pillede - Læg lidt fra til pynt
  • 2-3 æg - kogt smilende og delt i kvarte
 

Smør et stykke bagepapir med smør og læg fisken midt på. Krydr fisken gavmildt med salt og peber og dryp eventuelt med lidt hvidvin. Fold bagepapiret om fisken, så det lukker helt tæt og sæt "pakken" i en 150 grader forvarmet ovn i 10 minutter.

I mellemtiden - bland mayonnaise, cremefraiche, citronsaft, dijonsennep og hakket dild. Vend kaviar i dressingen, uden for voldsomme bevægelser. Sæt dressingen på køl, imens fisken bager færdig og efterfølgende afkøles ligeledes på køl.

Med en gaffel del den afkølede torsk i flager og vend den og de fleste rejer i dressingen. Kom torskesalaten i en pæn skål eller på et lille fad og pynt fint med æg, rejer, dild og kaviar. Stil torskesalaten på køl, indtil den skal serveres.

Endvidere:

  • Flutes eller andet hvedebrød
  • Citron
skagensalat-2-mv