Kylling i stegeso - lidt à la mormors

kylling-i-stegeso-mvJeg har genfundet min stegeso og bruger den rigtig meget for tiden. En væsentlig faktor til dette er, at jeg fandt ud af, at den godt kan ryge i opvaskemaskinen efter brug. Den efterfølgende rengøring af dyret, hvor den først har skulle stå i blød og bare er stor og tung at bumle med i køkkenvasken, har jeg altid syntes var en lidt irriterende udfordring. De dage er heldigvis slut, så nu bliver den brugt flittigt, alt andet med en stegeso er nemlig superduper. I går røg der 4 hele store kyllingelår i stegesoen og det færdige resultatet blev en "alt-i-én-ret"  med virkelig mør og saftig kylling,  kartofler, gulerødder og lidt andet grønt i en skøn flødesovs.

kylling-i-stegeso-paa-tallerken-mvOpskrift:
  • 4 hele store kyllingelår -   i alt ca 1400 g
  • 5 dl fløde
  • 1 hønsebouillonterning - smuldret
  • 1 spsk ribsgelé
  • Salt og peber
  • Eventuelt lidt kulør
  • 10 kartofler - skåret i halve
  • 4 gulerødder - delt i halve
  • 1 stor pastinak - delt i 4
  • 1 porre- skåret i skiver - også den grønne del
  • 1 stor stilk bladselleri - fintsnittet
  • 1 fed hvidløg - finthakket
  • 3-4 persillestilke
  • 1 dusk timian
  • Et drys grofthakket persille
 

Sæt stegesoen i blød i vand, imens du finder ting frem, ordner grøntsager etc. Bland fløde, bouillon, ribsgelé, salt, peber og eventuelt et par dryp kulør i den udblødte stegeso. Sørg for, at bouillonterningen er tæt på opløst og ribsgeléen er hakket i små stykker.

Tilsæt kartofler, grøntsager, hvidløg, persillestilke og timian og vend det lidt rundt i fløde blandingen. Læg kyllingelårene øverst og krydr dem med salt og peber. Læg låg på stegesoen og sæt den i en kold ovn. Indstil temperaturen på 150 grader og giv kyllingen 2 timer.

Tag låget af stegesoen, hæv temperaturen til 200 grader og giv retten yderligere 30 minutter uden låg. Tjek at kartoflerne er møre - hvis ikke så giv retten lidt længere - ellers drys med persille og server.

Yderligere: