Hakkebøf med sauteret grønt og cognacsovs

Middagen i går bød på noget så dansk som en hakkebøf med bløde løg. Dog var de bløde løg beriget med bla.champignons i skiver, grøn peber i strimler og fint hakket grønkål og de kogte kartofler var skiftet ud med timian/paprika-krydrede halve ovnbagte og den brune sovs med en let tomatiseret flødesovs med cognac. Sovsen og resten af tilbehøret smager iøvrigt også skønt til f.eks kyllingebryst eller en svinekotelet.

Sauterede grøntsager:
  • 1-2 spsk smør
  • 200 g champignons - skåret i skiver
  • 2 rødløg- skåret i smalle både
  • 1 fed hvidløg med skal
  • 1 tsk herbes de Provence
  • 1 knips chiliflager
  • 1 stor grøn peber - skåret i strimler
  • 2 store håndfulde fintsnittet grønkål
  • Salt og peber
 

Smelt smørret på en sautépande (dyb pande) og steg champignonerne et par minutter, inden løgene også tilsættes. Giv hvidløgsfedet et dunk med håndroden og kom også det, herbes de Provence og chiliflager på panden. Når løgene er næsten bløde, tilsæt da grøn peber og steg endnu et par minutter. Vend et par gode håndfulde fintsnittet grønkål i retten og smag til med salt og peber. Hold sautéen lun, imens du laver bøf og sovs.

Hakkebøf og cognacsovs:
  • Ca 750 g hakket oksekød 10-12 % fedt
  • Salt og peber
  • 1-2 spsk smør
  • 1 spsk tomatpuré
  • 1 tsk herbes de Provence
  • 1 stort skvæt cognac
  • 5 dl fløde

Form kødet til 4 hakkebøffer og krydr med salt og peber. Brun bøfferne godt på "grøntsags-sautépanden". Skub kødet  lidt til side på panden og svits tomatpurén der. Drys med herbes de Provence og kog panden af med cognac. Hæld fløde på og kog sovsen indtil, den har en passende konsistens og hakkebøfferne er netop gennemstegte. Læg en stor skefuld grøntsagssauté på hver bøf. Giv resten af sautéen til i en skål for sig, samt kartofler efter ønske til.