Laks varmrøget på Weberen med sommerens salat og skøn mynte/hvidløgs-dressing

I weekenden prøvede jeg noget nyt sammen med min datter - nemlig at varmryge en lakseside i min Weber. Jeg er bestemt ikke nogen grill eller ryge-ekspert og dem der er, vil givetvis påstå, at vi gjorde det helt forkert, men det smagte skønt og var dejligt nemt uden den helt store planlægning eller tilberedning over flere dage. Det er ihvertfald ikke sidste gang, at vi vil bruge denne "hverdags-metode". Til at lave røg med, brugte vi afklippede blommegrene, som har ligget et par uger i en bunke i haven. Vi ville egentlig have brugt æblegrene fra min datters have, men dem havde hun glemt. Blommegrenene fungerede nu også helt efter planen. Jeg tænker, at man kan bruge de fleste ikke giftige grene med en behagelig aroma. Til fisken fik vi en lækker sprød salat med fåremælksfeta og cremefraiche-dressing med hvidløg og frisk mynte. Jeg havde lige bagt nogle rigtig gode seje boller med ølandshvede, så dem fik vi også til. Alternativt til brødet - server små kogte eller ovn-kartofler til. Varmrøget laks:
  • En lakseside à ca 750 g - soigneret og duppet tør
  • 1-2 spsk olivenolie
  • 1 spsk hele fennikelfrø
  • Salt og peber
  • Blommegrene
Læg laksen i en foliebakke, gnid den med olie og krydr på begge sider med fennikelfrø, salt og peber. Tænd op i grillen på normal vis. Når den er klar skraber du kullene over i den ene side og læg blommegrenene oveni. Placer risten lige over gløderne og sæt foliebakken med laksen i den modsatte side end kullene. Læg låg på grillen og lad topspældet være halvåben henover laksen, så røgen kommer den vej. Bundspældet skal være næsten helt åben. Vi brugte ikke stege termometer, men tog den på gefühl. Foretrækker du at bruge stegetermometer, så er laksen klar, når den når omkring 55 grader. Da laksen helst skal nå at få lidt røg, inden den er færdig, så skal grillen endelig ikke blive for varm. Vi sprøjtede kullene med vand fra en forstøver, når varmen blev lidt for intens. Vores lakseside endte med at få små 40 minutters røg, men både laks, grill, smag og behag er forskellig, så brug øjne, fingre, mund og næse.

Fin og færdig.

Kødet er så lækkert - saftigt med en fin mild røgsmag.

Hvidløgs/mynte-dressing:
  • 4 dl cremefraiche 18%
  • 2 fed hvidløg - presset
  • 1 lille håndfuld friske mynteblade - fint hakket
  • Saft og skal af ½ citron
  • 1 knips chiliflager
  • Salt og peber
  Rør alle ingredienser sammen. Stil dressingen på køl indtil servering.   Salat:
  • 4-5 håndfulde groft revet dansk icebergsalat
  • 10 ikke for store radiser - halveret på langs
  • 2 forårsløg - fint snittet
  • Ca 2 dl ærter - jeg brugte optøede fra frost
  • 100 g sugar snaps - skåret i strimler
  • 100 g god feta - smuldret
  • 3-4 spsk blandede ristede frø og kerner
  Spred salaten ud på et fad. Fordel radiser, forårsløg, ærter og sugar snaps udover salaten. Smuldr feta og drys med frø og kerner.