Linsefrikadeller med kartoffelsalat

En klassiker med et vegetarisk twist - nemlig frikadeller med kartoffelsalat. Godt nok er kødet skiftet ud med linser, men smagen fejler ikke spor. Du kan også bruge dellerne i en burger og de smager ligeledes godt kolde dagen efter - f.eks i madpakken eller som en lækker lille snack. Begynd med kartoffelsalaten, da den har godt af at trække lidt på køl inden servering.Kartoffelsalat:
  • 1 kg fine små kartofler
  • Salt og peber
  • 3,5 dl cremefraiche
  • 1,5 dl mayonnaise af lødig karakter - eventuelt hjemmelavet
  • 1 fed hvidløg - presset
  • 3-5 spsk hvidvinseddike
  • 2-5 meget fintsnittede forårsløg - mængde efter størrelse og personlig præference (Jeg kan lide det med ret meget løg).
  • 1 bundt purløg - fint snittet - tag lidt fra til pynt
  • Evt. lidt tørret morgenfrue til pynt
  Skræl kartoflerne, hvis du gider (det gjorde jeg ikke) og del dem i kvarte på langs. Kog dem i godt saltet vand, indtil de er møre uden at være splattede. I mellemtiden - lav dressingen. Bland cremefraiche og mayonnaise grundigt. Tilsæt hvidløg, eddike, forårsløg og purløg og smag til med salt og peber, eventuelt også eddike. Vend de færdigkogte og stadig lune kartofler i dressingen. Stil kartoffelsalaten i køleskab, indtil den er kold - gerne længere. Pynt kartoffelsalaten med purløg og evt. tørret morgenfrue.Linsefrikadeller:
  • 1 dåse færdigkogte grønne linser - 240 g drænet vægt
  • 1 gulerod - skåret i 4-5 stykker
  • 1 løg - delt i kvarte
  • 3 fed hvidløg - groft hakket
  • Ca 35 g parmesan - skåret i lidt mindre stykker
  • 1 håndfuld persille - også de ikke alt for grove stilke
  • 1 spsk herbes de Provence
  • 1 æg
  • 1,5 dl mælk/fløde
  • 3-5 spsk hvedemel
  • Salt og peber
  • Rigelig olie til stegningen
  Kom linser, gulerod, løg, hvidløg, parmesan, persille, herbes de Provence, æg og mælk/fløde i en foodprocessor og kør det til en forholdsvis jævn masse. Tilsæt melet lidt efter lidt, indtil farsen har en passende konsistens - heller lidt for lind end det modsatte. Smag til med salt og peber. Form farsen til "frikadeller" og steg dem gyldne og sprøde i rigelig olie på en pande.