Varmrøget laks med grillet fennikel og spidskål, og lækker citronsovs

fisk med fennikelIdag faldt valget på varmrøget laks, men stort set alle slags fisk ville have passet fint til retten her - og det ville en stegt kyllingfilet såmænd også.

Den grillede fennikel og spidskål laves ved at overhælde de halverede eller kvarte grøntsager med kogende vand, så det lige dækker. Lad dem trækker 2-3 minutter i vandet og pensel dem så med lidt olie og krydr med peber. Steges efterfølgende på middelvarme på en grillpande (eller grill), indtil de er fint brunede på alle sider. Drys med lidt salt.

Forårsløget pensles blot med olie og steges kortvarigt på grillpanden.

Laksen lunede jeg blot på eftervarmen på den pande, som jeg havde grillet grøntsagerne på, imens jeg hældte vandet fra kartoflerne, bar maden ind til bordet og vi fik sat os til bord, men den kan både spises kold eller du kan varme den i ovnen, hvis du foretrækker det.

Citronsovs:

  • 3 dl madlavningsfløde
  • Saft og revet skal af 1 citron
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • Finthakket top fra fennikel
  • 2 spsk grofthakket frisk basilikum
  • 1 tomat
  • Salt og peber
 

Hæld madlavningsfløden i en lille gryde sammen med citronsaft og bouillonterning. Lad det simre, indtil bouillonterningen er opløst og sovsen har en passende konsistens.

Fjern kerner og andet "indmad" fra tomaten og skær resten i små tern. Tag sovsen fra varmen og bland citronskal, fennikeltop, basilikum og tomat-tern i. Smag til med salt og peber. Giv sovsen et hurtigt opkog og tag straks af varmen igen. Server sovsen til laksen, de grillede grøntsager og kogte kartofler.