Entrecôte med ovnbagte grøntsager og aïoli

aoilitall2Det er min sidste dag alene, inden barnet kommer hjem fra Bornholm. Jeg glæder mig naturligvis til at se hende igen, men det har også været dejligt at være uafhængig. Idag valgte jeg f.eks at spise varm mad til frokost. En dejlig stor bøf med super nemt, men lækkert tilbehør - nemlig ovnbagte kartofler og "alt godt fra grøntsagsskuffen" -  hertil en syndig aïoli med masser af hvidløg, samt grillet citron til at dryppe på bøffen og grøntsagerne. Når man griller citron, får den en lidt mildere og knapt så skarp smag. 

Bøffen fik bare en god omgang salt og peber og fik lov til at trække, imens grillpanden blev varm. Jeg lader altid min grillpande opvarme mindst 5 minutter før brug. Bøffen fik ca 1½ minut på hver side på den gloende hede grillpande. Derefter lod jeg den hvile et par minutter.

Citronen delte jeg i to og satte med skærefladen nedad i kanten af grillpanden, allerede da jeg satte denne til opvarmning på kogepladen. Den var færdig samtidig med bøffen.

aoili-grønt2Kartoflerne og grøntsagerne havde jeg naturligvis sat i ovnen i passende tid, inden bøffen blev stegt.  Idag var det udover kartofler, squash, lilla gulerod, radise og tomat, men det kunne sagtens have været andre grøntsager. Inden de kom ovnen, vendte jeg dem med lidt olivenolie, timian, rosmarin og salt og peber. De fik ca 45 minutter på 225 grader. De sidste 5 minutter sammen med 1 spsk pinjekerner.

aoili reAoïli:

  • 1 økologisk æggeblomme
  • 1 lille tsk sennep
  • Ca 1 dl smagsneutral olie
  • 2 fed hvidløg
  • Salt og peber
 

Rør æggeblommen med sennep. Tilsæt olien drypvis, imens der piskes. Jo længere du kommer i processen, des mere olie kan der tilsættes af gangen. Pisk indtil olien er helt optaget, imellem hver gang du tilsætter mere olie. Fortsæt til den ønskede konsistens opnås.

Stød hvidløget i en morter sammen med lidt salt. Bland hvidløgsmassen i den færdige mayonnaise og smag til med peber og eventuelt lidt mere salt.

Server aoïli'en til bøffen og grøntsagerne. Det er en fed sag, så man spiser ikke så meget af den. Jeg havde en del til overs efter måltidet, men det røg bare i køleskabet, hvor den kan holde sig 2-3 dage.