Rap and på en hverdag

rap2Min ældste blev 19 år i går, men da han skulle på arbejde om aftenen, så blev fødselsdagsmiddagen udsat til i dag. "Barnet" havde valgt at han ville have and og det var såmænd rigtig fint, da jeg havde en lille "efter-jul-tilbuds" en af slagsen på 2400 g liggende i fryseren. En passende størrelse til familiens 3 personer og 1 stk lille hund.

Tiden var ikke lige til langtidsstegning i dag, så jeg delte den i to - og så kan man faktisk stege en and på 1 time og 15 minutter. Tilbehøret bestod af kogte kartofler, andesovs, surt og sødt, købe-rødkål fra glas og en salat. Jeg er ikke selv den store rødkålsspiser, men fødselaren elsker rødkål - også den fra glas - og jeg har svært ved at undvære salat, så derfor vi fik begge dele.

halvandenAnden:

  • 1 and på ca 2400 g - halveret, skyllet og duppet tør. Vingespidser og indvolde tages fra til sovsen.
  • 1 dusk frisk timian
  • Salt og peber
  • Vand
 

Krydr anden grundigt med timian, salt og peber, og læg den i en bradepande. Hæld lidt vand i bunden af bradepanden og sæt anden i en forvarmet ovn på 200 grader i 1 time. Dryp kødet med lidt af skyen en gang eller to undervejs.(Sæt sovsen igang, når anden er sat i ovnen)

Efter en time - hæld skyen fra bradepanden i en gryde. Skru ovnen op til 225 grader og giv anden ca 15 minutter mere, indtil skindet er gyldent og sprødt. (Lav sovsen færdig imens)

rap fadHov, pludselig manglede anden den ene vinge. Nogen i huset havde vist svært ved at vente til maden kom på bordet.

sovsSovsen:

  • Vingespidser og indvolde fra anden
  • 1 løg - i kvarte
  • 2 gulerødder - i mindre stykker
  • 1 stor stængel bladselleri - i mindre stykker
  • 1 kvart rød peber
  • 1 kvart økologisk appelsin med skræl
  • 2-3 laurbærblade
  • 1 kvist timian
  • Lidt persillestilke
  • 1 lille tørret chili
  • 8 sorte peberkorn
  • Vand
  • Skyen fra anden - skummet for fedt. Gem fedtet til en anden god dag.
  • 4 dl madlavningsfløde
  • Eventuelt lidt andebouillonpulver, hvis du synes at sovsen mangler smag
  • Kulør
  • Ca 1 spsk ribsgelé
  • Salt og peber
 

Kom vingespidser, indvolde, løg, gulerødder, bladselleri, rød peber, appelsin, laurbærblade, timian, persillestilke, chili og peberkorn i en gryde og svits det, indtil det bider godt i bunden af gryden. Hæld vand på, så det dækker og lad det simre ca 1 time under låg.

Si væden/fonden fra de udkogte grøntsager, indevolde mv over i gryde. Sørg for at presse alt saft og kraft ud af "snasket".  Hæld skyen fra anden i fonden, og kog det kraftigt ind. Tilsæt madlavningsfløde og lad sovsen simre, indtil den har en passende konsistens. Farv med lidt kulør og smag til med ribsgelé, salt og peber.

rap salatDagens salat af  babysalat "Rosso", sharonfrugt, pærer og appelsinsaft.

Endvidere:

  • Kogte og/eller brune kartofler
  • Rødkål hjemmelavet eller fra glas
  • Surt og sødt