Jerk-laks med ananas/bønne-salat og citrusdressing
Jerk er en caribisk stærk krydderblanding, der traditionelt bruges til kylling og svin - og som med de fleste krydderblandinger, så findes der er hav af forskellige opskrifter. Her får du min fortolkning - og til laks i stedet for til kylling eller svin. Jeg valgte at servere en fyldig salat med ananas og bønner som eneste tilbehør, men havde jeg haft brug for strække retten til flere eller meget gammelsultne personer, så ville jeg have lavet en omgang kokos-ris til også.
- 500 g laks uden skind og ben - skåret i mindre stykker og eventuelt sat på spyd
- 1 tsk hel allehånde
- 1 stykke muskatnød på størrelse med en ært
- 2 tsk piri piri chiliflager
- ½ tsk hel spidskommen
- ½ tsk hele sorte peberkorn
- 1 tsk timian
- 1 tsk stødt kanel
- 2 tsk paprika
- 1 stor spsk brun farin
- 1 solohvidløg - revet
- 1 tommelfinger stort stykke frisk ingefær - fint revet
- Saft ½ lime
- 3 spsk olivenolie
- Salt
Stød eller kværn allehånde, muskat, chiliflager, spidskommen, peberkorn og timian til et fint pulver, og bland det med kanel, paprika og farin. Bland hvidløg, ingefær, limesaft og olie i de stødte/kværnede krydderier og vend laksen i massen, så alle stykker er dækket af et lag. Lad laksen trække på køl, imens salat og dressing laves.
Kom laksestykkerne i et ovnfast fad, krydr med salt og bag dem på 200 grader i en forvarmet ovn i ca 10 minutter. Server sammen med salaten og citrusdressingen.
- 1 stort hjertesalathoved - skåret i mindre stykker
- 1 håndfuld bredbladet persilleblade - groft hakket
- 1 dåse sorte bønner - skyllet og drænet
- 1 orange peber - skåret i små tern
- ½ ananas - skåret i mundrette stykker
- Eventuelt limebåde
Arranger alle ingredienser pænt på et fad.
- 3 spsk cheasyfraiche
- Saft af 1 lime
- Saft ½ citron
- Saft af ½ appelsin
- 1 tsk stærk chilisovs
- 1 tsk friskrevet ingefær
- 1 lille fed hvidløg - presset
- 1 tsk sukker
- Salt og peber
Bland alle ingredienser til en dressing og lad den gerne trække lidt på køl.