Ovndampet havørred med kartofler og blandede grøntsager i citronfløde

tallJeg var simpelthen så heldig at min søn sent i går aftes kom hjem med en flot havørred, som han selv havde fanget i Øresund. Naturligvis stod fisken på menuen i dag. Jeg valgte at dampe den i ovnen og servere den sammen med kogte kartofler og forskellige grøntsager i en let flødestuvning med citron. Behøver jeg at fortælle at det smagte vidunderligt?

Fisken lige hevet op af Øresund. fiskFisken fyldt med citron, ramsløg og smør - parat til at komme i ovnen.

Ovnbagt havørred:

  • 1 havørred à ca 1,5 kg - renset og uden hoved og finner
  • 1 citron - skåret i skiver
  • 1 håndfuld ramsløg - groft hakket
  • 3-4 tsk smør
  • Salt og peber
 

Krydr fisken ind- og udvendig med salt og peber og fyld den med skiver af citron, grofthakket ramsløg og smør. Pak fisken ind i 2 lag sølvpapir og læg den i et ovnfast fad. Bag i en 180 grader forvarmet ovn i 25-30 minutter. (Gem væden i sølvpapiret fra den færdige fisk). Tilbered grøntsagerne i citronfløde, imens fisken er i ovnen.

gryGrøntsager i citronfløde:

  • 3 gulerødder - skåret i små stave
  • 1 fennikel - skåret i tynde skiver
  • 1 stor porre - skåret i ringe
  • 1 spsk smør
  • 1½ tsk tørret basilikum
  • 1½ tsk paprika
  • 1 knips chiliflager
  • Salt og peber
  • 5 dl madlavningsfløde
  • 1 grøntsagsbouillonterning
  • Saft af 1-1½ citron
  • 1 lille bundt asparges - skåret i mundrette stykker
  • 2-3 håndfulde (nybælgede) ærter
  • Væden fra den færdige fisk
 

Sauter gulerødder, fennikel og porre et par minutter i smørret, uden det tager farve. Krydr med basilikum, paprika, chiliflager, salt og peber. Hæld fløden på og smuldr bouillonterningen heri, og lad det simre 2-3 minutter.

Kom citronsaften i og lad det simre endnu 1 minut, inden asparges og ærter tilsættes. Lad retten simre 2 minutter mere og hæld så væden fra den færdige fisk i. Kog op og smag til med salt, peber og eventuelt mere citronsaft.

Yderligere:

  • Kogte kartofler