Souvlaki med silkeblød hummus

souvlaki-alt-reDe fleste der har opholdt sig i Grækenland, kan nikke genkendende til souvlaki, som er spyd med marineret og grillet svinekød. De serveres på enhver græsk taverna med en form for salat eller grøntsager og enten fladbrød eller ris til. I dag valgte jeg at servere mine spyd med pitabrød og en enkel tomat/persille/løg-salat, yoghurtdressing med dild, samt en silkeblød hummus. Hvis jeg skulle have holdt mig helt til det græske tema, så skulle jeg have serveret fava til.  Fava er Grækenlands svar på hummus - kikærterne er godt nok skiftet ud med gule flækærter, men ellers er det i hovedtræk det samme. Jeg havde dog ingen flækærter på lager, så blev det altså til hummus. Til gengæld kælede jeg ekstra for den - jeg sad nemlig møjsommeligt og smuttede hver enkel lille kikærte ud af sin tynde hinde. Det er langt fra hver gang, at jeg gider gøre det, men gør man det, så er belønningen en ekstra cremet og silkeblød hummus.souv-rereSouvlaki:
  • 1 kg nakkefilet - skåret i mundrette tern
  • 4 spsk olivenolie
  • 2 spsk rødvinseddike
  • Saft af 1 citron
  • 4-5 fed hvidløg - presset
  • 1½ spsk tørret oregano
  • 1½ spsk finthakket frisk rosmarin
  • 2 laurbærblade
  • Salt og peber
  • Et passende antal træspyd - jeg brugte 10
 

Bland olivenolie, rødvinseddike, citronsaft, hvidløg, oregano, rosmarin, laurbærblade, salt og peber i en skål eller stor frysepose og vend kødet heri. Lad kødet marinere i køleskab i mindst 4 timer og gerne natten over. Husk at vende kødet lidt rundt et par gange undervejs.

Læg træspydene i vand en halv times tid, så de ikke brænder, når kødet steges. Fordel kødet på træspydene og steg dem på en godt varm (grill)pande, så de får en god stegeoverflade. Skru lidt ned for varmen og steg videre, indtil kødet er netop gennemstegt.

hummus-reSilkeblød hummus:
  • 1 dåse kikærter - skyllet, drænet og befriet for den tynde hinde
  • 3 fed hvidløg - groft hakket
  • 3 spsk tahina
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 4 spsk olivenolie + ekstra til at dryppe på den færdige hummus
  • Saft af ½-1 citron
  • Salt og peber
  • Eventuelt lidt persille til pynt
  Blend kikærter, hvidløg, tahina og spidskommen helt fint med en stavblender. Tilsæt olivenolien lidt efter lidt, imens du stadig kører med stavblenderen. Smag til med citronsaft, salt og peber. Kom hummusen i en serveringsskål og lave en fordybning med bagsiden af en ske. Dryp olie i fordybningen og pynt med lidt persille. tomat-reTomat/persille/løg-salat:
  • 250 g cherrytomater -  groft hakket
  • 1 håndfuld persille - groft hakket
  • 1 rødløg - finthakket
  • Saft ½ citron
  • 1 skvæt olivenolie
  • Salt og peber
  Bland alle ingredienser sammen.   Yoghurtdressing med dild:
  • 3 dl græsk yoghurt - jeg brugte 10%
  • 3 fed hvidløg - presset
  • 1 spsk tørrede dildspidser
  • 1 skvæt citronsaft
  • Salt og peber
 

Rør yoghurt, hvidløg og dildspidser sammen i en skål. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Endvidere:

  • Pitabrød
  • Sorte oliven
  • Citronbåde
  • Eventuelt lidt feta