Yoghurt-marinerede lammespyd, farverig salat med perlebyg, samt pimpede bagte squash
Yoghurt-marinerede lammespyd:
- 500 g lammekød i tern
- 2 dl yoghurt
- 1 tsk stødt kardemomme
- 1 tsk stødt kanel
- 1 tsk gurkemeje
- 2 tsk garam masala
- 1 tsk rosmarin
- 1 tsk chiliflager
- Salt og peber - gavmildt
- 5 fed hvidløg - presset
- 4-6 træspyd
Bland alle ingredienser - undtaget kødet - i en frysepose. Kom også kødet i fryseposen og sørg for, at alt kødet bliver dækket af yoghurt-marinaden. Lad kødet trække på køl mindst et par timer, men meget gerne længere - f.eks natten over. Vend posen et par gange undervejs.
Fordel kødet på 4-6 træspyd, som har ligget i blød i vand i en halv times tid. Steg kødet på en godt varm grill eller (grill)pande, indtil det er netop gennemstegt. Krydr eventuelt med lidt ekstra salt.
- 2-3 squash - halveret på langs
- Olivenolie til pensling + til at dryppe på de færdige squash
- Salt og peber
- 8-12 spsk yoghurt naturel - gerne tyrkisk eller græsk
- ½ granatæble
- Lidt dild - klippet
Pensl de halverede squash med olivenolie på skærefladen og krydr med salt og peber. Bag dem med skærefladen opad i en 200 grader varm ovn i en lille time. De skal være helt bløde og skallen skal gerne have godt med farve.
Fordel yoghurten på de færdigbagte squash og drys med granatæblekerner og dild og dryp med en anelse olivenolie.
- Ca 2 dl kogt perlebyg - alternativt bulgur, cous cous, quinoa etc.
- 1 citron - saft + fintrevet skal
- 3 spsk olivenolie
- 3 fed hvidløg - presset
- ½-1 tsk stødt spidskommen
- 1 knips chiliflager
- Salt og peber
- 2 tomater - skåret i små tern
- 1 snackpeber - skåret i små tern
- 1 lille rødløg - hakket
- 2/3 agurk - skåret i små tern
- 1 stor håndfuld persille - groft hakket
Rør citronsaft og skal, olivenolie, hvidløg, spidskommen, chiliflager, salt og peber sammen til en dressing i en skål. Vend perlebyggen i dressingen og lad det gerne trække en halv times tid.
Bland tomat, snackpeber, rødløg, agurk og persille med perlebyggen. Smag eventuelt til med mere salt, peber og citronsaft. Server salaten sammen med lammespydene og de bagte squash. Endvidere:
- Eventuelt lidt ekstra yoghurt som dyppelse
- Eventuelt en lækker feta
- Eventuelt lune fladbrød