Gravad laks med sennepsdressing
Gravad laks smager godt – hjemmelavet gravad laks smager 100 gange bedre. Det er ovenikøbet super nemt at lave, men det kræver altså lidt tålmodighed, da dyret skal stå 2 døgn i køleskab og smide væske og trække smag, før end det klart til at sætte tænderne i. Det er dog klart ventetiden værd. Det er vigtigt at du bruger en laks af god kvalitet, som har været nedfrosset mindst 48 timer.
Der findes jo hundredevis af forskellige opskrifter på gravad laks og min hører givetvis til en af de mere krydrede af dem. Du kan naturligvis vælge at spise en traditionel rævesovs til, men jeg kan godt lide den syrlighed, det giver at lave den med cremefraiche.
Fennikelfrø, korianderfrø, kommen, sort og rosa peber.
Laksen med krydderier, salt og rørsukker.
Og så et godt lag dild på – og så er det kun at vente.
Gravad laks:
- 1 stykke optøet laks à ca 750 g
- 1 tsk hel sort peber
- 1½ tsk hel rosa peber
- 1 tsk fennikelfrø
- 1 tsk hel korianderfrø
- ½ tsk hel kommen
- 2 spsk groft salt
- 1 spsk rørsukker
- 1 pænt bundt dild – finthakket
Skrap laksestykket rent på skindsiden og dup det tørt. Stik 7-8 små huller i laksen fra skindsiden med f.eks en stegegaffel. Træk eventuelle ben ud med en pincet.
Rist sort peber, rosa peber, fennikelfrø, korianderfrø og kommen på en tør pande, indtil de afgiver duft, men pas på at de ikke bliver brændte. Stød krydderierne let i en morter og bland dem med salt og rørsukker.
Læg laksen på et stykke husholdningsfilm med skindsiden nedad og gnid kødsiden med krydderiblandingen. Pak laksen ind i filmen og læg den i et fad – gerne med let pres ovenpå. Stil i laksen i køleskab i 2 døgn og vend den ca hver 12. time.
Hæld væden fra laksen og skær i tynde skrå skiver.
Smørmør og med masser af smag.
Sennepsdressing:
- 2,5 dl cremefraiche 18%
- 4 tsk Colman’s senneps
- 4 tsk sukker
- 1 spsk dijonsennep
- 1 bundt dild – finthakket
- Salt og peber
Rør cremefraiche grundigt med sennepspulver, sukker og dijonsennep. Vend dilden i og smag til med salt og peber. Lad dressingen trække en halv time i køleskab.
Server dressingen til den gravad laks sammen med godt brød, ekstra dild og rucolasalat.
Ingen kommentarer endnu