Baharat-krydret oksegryderet med aubergine, og appelsinsalat med mynte og feta

Fra libanesisk til indisk oksegryderet – Stop spild af mad

indisk 2 reI forgårs da vi fik en libanesisk inspireret oksegryderet, blev der en god rest til overs, og den blev med lidt tilføjelser til vores aftensmad i dag. Vi kunne selvfølgelig bare have spist den, som den var, men jeg synes altså at det er lidt sjovere at forvandle rester til en anden ret end den oprindelige. I de fleste tilfælde kan det gøres forholdsvis nemt ved at ændre krydringen og tilbehøret.

Den oprindelige gryderet var krydret med libanesisk baharat, som er en krydderblanding bestående af kanel, allehånde, nelliker, bukkehornsfrø, sort peber, muskatnød og ingefær. Tilsætter du kardemomme, laurbærblade og spidskommen og fjerner bukkehornsfrøene, så har du faktisk en indisk garam masala. De “overskydende” bukkehornsfrø er samtidig det krydderi, der giver almindelig karry sin karakteristisk smag, så det var jo mere end oplagt at sende gryderetten i retning af Indien med de ekstra krydderier og tilbehør – i form af ananas-raita, basmatiris og mango-chutney. Jeg ville have drysset gryderetten med ristede cachewnødder, men “nogen” havde spist dem, som jeg troede at jeg havde i skabet.

Dette indlæg er lig de fleste “Stop spild af mad-indlæg” ikke tænkt som en decideret opskrift, men derimod som inspiration til, hvordan man kan få brugt sine rester på en mere spændende måde. Mange danske og andre europæiske gryderetter vil også nemt kunne få et mere eksotisk præg med ekstra krydderier og andet tilbehør.

“Indisk oksegryderet”:

 • 1 tsk hel spidskommen
 • 5 grønne kardemommekapsler
 • 1 laurbærblad
 • 1 knips chiliflager
 • 1 spsk smør
 • Ca 7 dl libanesisk gryderet
 • 1 dåse kokosmælk – ikke light
 • Eventuelt en dåse kikærter – skyllet og drænet
 • Salt
 • 1 skvæt limesaft

 

Kværn eller stød spidskommen, kardemommekapsler, laurbærblad og chili til et nogenlunde fint pulver. Smeltet smørret på en dyb pande og svits krydderblandingen hurtigt heri. Tilsæt gryderetten, kokosmælk og eventuelt en dåse kikærter, hvis du har brug for at strække retten lidt. Varm det godt igennem og smag til med salt og lime.

bfAnanas-raita:

 • ½ lille ananas – skåret i små tern
 • Ca 2,5 dl yoghurt naturel
 • 1 spsk limesaft
 • ½ tsk stødt spidskommen
 • 1 lille frisk rød chili – skåret i bittesmå tern
 • 3 spsk finthakket frisk mynte
 • En anelse salt

 

Rør alle ingredienser sammen og lad gerne trække på køl, imens resten af måltidet tilberedes.

Endvidere:

 • Basmatiris kogt efter anvisning på pakken
 • Stærk mangochutney
 • Eventuelt ristede cashewnødder til at drysse på retten.

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Baharat-krydret oksegryderet med aubergine, og appelsinsalat med mynte og feta