Ovnbagt hokkaido fyldt med rispilaf med and, figner, nødder, rødder og karameliserede løg – Stop spild af mad

Jeg havde en del andekød til overs fra middagen i går – ikke helt nok til at spise med sovs, kartofler osv, men alligevel nok til at jeg syntes at der skulle være til et aftensmåltid mere. Nu er jeg jo er nok ikke den eneste, der kommer til at have rester af and i løbet af de næste uger, så her har du et bud på, hvordan du også kan bruge sådanne anderester til et nyt måltid med et helt andet udtryk end den traditionelle juleand, men stadig med en julet smag af “varme krydderier”.

Har du i stedet en rest kylling eller lam, så vil det også smage dejligt i retten eller er du vegetar eller trænger du bare til et måltid uden kød, så går det også fint helt uden. Du kan naturligvis også stege 3-4 andelår og bruge i retten, hvis du ingen rester har, men bare har lyst til and på en anden måde.

Jeg lavede nok rispilaf til at fylde to hokkaidogræskar, men jeg syntes at et græskar var nok til os, så jeg gav bare resten af pilafen til ved siden af, men afgør selv, hvad der passer dig bedst. Du kan naturligvis også helt undlade at fylde pilaffen i græskar, hvis det passer dig bedre, men det smager altså rigtig godt sammen.

Jeg bruger altid så vidt muligt hele krydderier, som jeg støder eller kværner selv og vil på det varmeste anbefale dig at gøre det samme, da smagen af friskstødte krydderier er en hel anden og intens oplevelse end supermarkedernes færdigstødte. Har du ikke mod på dette (endnu), så vælg krydderier af god kvalitet og køb ikke for store portioner af gangen. Når krydderier først er stødt, så mister de hurtigt mange af smagsnuancerne.

Hvis du skal omregne hele krydderier til stødte, så regn bare 1 til 1. En tsk hel krydderi fylder ganske vist langt mindre end 1 tsk, når det først er blevet stødt, men til gengæld smager det langt kraftigere end den færdigstødte.

hok tæt rereOpskrift:

  • 1-2 hokkaidogræskar
  • 3-4 dl tilberedt andekød revet i mindre stykker
  • Salt og peber
  • 2 gulerødder – skåret i små tern
  • 1 persillerod – skåret i små tern
  • 1/5 selleri – skåret i små tern
  • 2 spsk + 2 spsk smør
  • 1 spsk gurkemeje
  • 4 dl basmatiris
  • 6,5 dl vand
  • 1 hønse- eller grøntsags fond du chef – alternativt smuldret bouillonterning
  • ½ tsk hele fennikelfrø
  • ½ tsk  hel spidskommen
  • 1 tsk  hele korianderfrø
  • 1-2 små tørrede chili
  • 3 hele nelliker
  • 3 hele grønne kardemommekapsler
  • 1 tsk stødt kanel
  • 3 store løg – delt i kvarte og skåret i skiver
  • 3-4 fed hvidløg – finthakket
  • 1½ håndfuld pistacienødder
  • ½ håndfuld pinjekerner
  • 2 forårsløg – fintsnittet
  • Kernerne fra 1/4 granatæble

 

Skær toppen af hokkaidogræskaret og fjern kerner, frøstol og andet “snask”. Krydr græskarret let med salt indvendigt og pak det ind i stanniol og placer det med bunden opad i et ovnfast fad. Bag i 45 minutter i en forvarmet ovn på 200 grader.

I mellemtiden – steg i en gryde gulerødder, persillerod og selleri et par minutter i 2 spsk smør, men uden at det tager farve. Tilsæt gurkemeje og ris og steg endnu et par minutter. Hæld vand på og tilsæt fond du chef eller bouillonterning. Lad risene koge under låg for meget lav varme i 13-14 minutter eller indtil de er møre. Lad dem efterfølgende trække ca 10 minutter stadig under låg.

I mellemtiden – kværn eller stød fennikelfrø, spidskommen, korianderfrø, chili, nelliker og kardemommekapsler til et fint pulver og bland det med stødt kanel. Steg løgene bløde og gyldne i 2 spsk smør. Tilsæt krydderiblandingen, pistacinødder, pinjekerner, hvidløg og andekød og steg det indtil kødet er gennemvarmt. Bland løg/andekød-blandingen og de færdige ris grundigt sammen.

Tag hokkaidogræskarret ud af ovnen, når de 45 minutter er gået og fyld det med så meget af rispilaffen, som muligt. Læg toppen på græskarret og sæt det i ovnen i ca 10 minutter eller indtil det er helt mørt. Lun det resterende fyld. Drys med forårsløg og granatæblekerner og server med lidt kold tyrkisk yoghurt til.

hok dres re nyEndvidere:

  • Ca 2 dl tyrkisk yoghurt eventuelt rørt med let hånd med lidt Sriracha chilisovs

 

hok fyld ny

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Rullesteg med fyld af æble, rosiner og mandler - serveret med kartoffelmos, sovs med cider, rodfrugter og blandede svampe, samt salat med mormordressing