Grydestegte skovduer med rødvin, fløde og blandede svampe, samt pæresalat med mormordressing

Lammegryde med aubergine, kikærter og smeltet ost, samt tomatiseret bulgur og “rødebede- og gulerods-tzatziki”

lam i gryde reDagens ret er inspireret af en lammeret med aubergine og ost tilberedt i stenovn, som jeg smagte da jeg var på ferie i Tyrkiet tidligere på året. Jeg har hverken den originale opskrift eller en stenovn og jeg har også tilsat lidt ekstra ingredienser – f.eks kikærterne, men min datter påstod at min udgave smagte ligeså godt som den i Tyrkiet. Som tilbehør gav jeg lidt grønt, tomatiseret bulgur, pitabrød og to slags “tzatziki” i pangfarver. (Lav eventuelt de to slags “tzatziki” før du går i gang med lammeretten, hvis du ikke gider have alt for meget stress på).

bbmLammegryde:

  • 600 g lammekød – skåret i store tern – jeg brugte lammeculotte
  • Salt og peber
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk chiliflager
  • 2 tsk tørret oregano
  • 2 store aubergine – skåret i store tern
  • 1 sjat olivenolie
  • 1 stort rødløg – skåret i smalle både
  • 5 fed hvidløg – finthakket
  • 1 dåse kikærter – skyllet og drænet
  • 1 dl vand
  • 1 håndfuld revet ost – jeg brugte ufarvet kaşar peyniri, som er en tyrkisk ost af cheddar-typen, men brug gerne en hvilken som helst cheddar eller lignende ost.

 

Brun kødet i en gryde, der kan gå i ovnen og krydr med salt, peber, spidskommen, chiliflager og oregano. Tag kødet op, kom lidt olie i gryden og steg auberginerne gyldne og halvmøre – tilsæt mere olie efter behov. Kom løgene i gryden og steg endnu et par minutter. Tilsæt hvidløg og steg endnu et minut, inden kikærter og vand kommes i.

Lad retten koge op og læg så låg på – alternativt 2 lag stanniol – og sæt gryden i en forvarmet ovn på 200 grader i 45 minutter (kog bulgur og ordn “det grønne” i mellemtiden).

Tag gryden ud af ovnen, drys retten med ost og sæt gryden uden låg tilbage i ovnen i ca 5 minutter, indtil osten er smeltet uden at tage farve.

Tomatiseret bulgur:

  • 3 dl fuldkornsbulgur
  • 4,5 dl vand
  • 1 grøntsagsbouillonterning – smuldret
  • 1 lille dåse koncentreret tomatpuré

 

Opløs bouillonterning og tomatpuré i vandet og bring det i kog. Tilsæt bulguren, læg låg på og skru ned til lav varme. Lad bulguren simre ca 12 minutter eller som anvist på pakken. Sluk for kogepladen og lad bulguren trække ca 10 minutter på eftervarmen.

lam rødebede reKiz güzeli aka rødbedetzatziki:

  • 2 mellemstørrelse rå rødbeder – skrællede
  • Ca 2,5 dl tyrkisk yoghurt
  • 2-3 fed hvidløg – presset
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • Saft af en lille ½ citron
  • Salt og peber
  • 1 drys nigellafrø til pynt

 

Riv rødbederne groft og bland dem grundigt med yoghurt, hvidløg, spidskommen, citronsaft, salt og peber. Lad gerne trække lidt på køl. Drys med lidt nigellafrø inden servering.

lam gulerod rereYoğurtlu havuç aka gulerodstzatziki:

  • 3 gulerødder – skrællede
  • Ca 2,5 dl tyrkisk yoghurt
  • 3 fed hvidløg – presset
  • 2 tsk tørret mynte
  • Salt og peber
  • Sorte oliven til pynt

 

Riv gulerødderne og bland dem grundigt med yoghurt, hvidløg, mynte, salt og peber. Lad gerne tzatzikien trække lidt på køl. Pynt med oliven inden servering.

lam salat reEndvidere:

  • Snittet salat
  • Bredbladet persille
  • Rødløg – skåret i ringe – eventuelt dryppet med citron og drysset med lidt salt og sumak
  • Pitabrød eller fladbrød
   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Grydestegte skovduer med rødvin, fløde og blandede svampe, samt pæresalat med mormordressing