Fiskesuppe med torsk, rejer og vinterurter, samt fennikel-aïoli

Laks Bellevue – retro for fuld udblæsning

Min datter har længe talt om “den der kolde laks med dressing, rejer og rogn, som vi altid fik hos onkel Jørgen, da han levede”. Onkel Jørgen var min mors anden mand og den kolde laks med dressing, rejer og rogn er “Laks Bellevue”. Jeg har aldrig selv lavet retten tidligere og jeg kan hellere ikke mindes at jeg fået den serveret hos andre end onkel Jørgen de seneste 35 år – ikke siden dengang, hvor man ikke var bange for lidt (meget) fuldfed cremefraiche og mayonnaise. Retten er absolut ikke for de fedtforskrækkede, men en sjælden gang imellem eller ved en særlig lejlighed, så går det nok endda.

Nå, men her i morges da min datter så mig tage en lakseside ud af fryseren til aftensmaden i dag, fablede hun så igen om, at hun havde lyst til onkel Jørgens laks og ved et tilfælde havde jeg faktisk alle ingredienser til retten i huset, så selvom det normalt ikke er en middagsret, så var det altså det vi fik – med lunt ciabattabrød til.

Begge børn spiste hjemme i dag og laksen faldt åbenbart også i min store søns smag, for han spiste alene halvdelen af hele portionen. Min datter, den lille hund og jeg delte den anden halvdel, så mon ikke at portionen passer som forret eller som en del af et frokostbord til 8 personer, men du kender jo bedst selv din families og gæsters appetit.

Hvis du skal bruge retten til gæstebud, så kan du eventuelt dampe laks og asparges, koge æg og røre dressingen dagen før, hvis du vil undgå stress og jag på selve dagen.

belle 2 reLaks Bellevue:

 • 1 laksefilet à ca 700 g
 • Salt og peber
 • 3 dl cremefraiche 38%
 • 150 g mayonnaise uden E-numre og andre uvedkommende ingredienser – gerne hjemmerørt.
 • Saft af ½ citron + resten af citronen til pynt
 • 1 spsk ketchup
 • 1 spsk koncentreret tomatpuré
 • 1 spsk worcestershire sauce
 • 1 tsk Sriracha chilisovs
 • 1 bundt dild
 • 1 laurbærblad – brækket i 3-4 stykker
 • 1 dl tør hvidvin
 • 8 friske hvide asparges – alternativt fra glas
 • 4- 5 hårdkogte æg – delt i kvarte
 • 2 håndfulde salat – jeg brugte feldsalat
 • 4-5 cherrytomater – skåret i kvarte
 • 150 g kutterrejer
 • Ca 60 g stenbidderrogn

 

Læg laksen på et stykke bagepapir i et ovnfast fad og krydr med salt og peber – og sæt til side.

Rør en dressing af cremefraiche, mayonnaise, 1 spsk citronsaft, ketchup, tomatpuré, worcestershire sauce, Sriracha chilisovs, salt og peber. Lad dressingen “sætte sig” på køl, imens du tilbereder laksen.

Dryp laksen med resten af citronsaften og fordel laurbærblad og stilkene fra dilden udover den. Pak bagepapiret op om laksen og hæld hvidvin i bunden af “laksepakken”. Luk bagepapiret om laksen og bag den i en forvarmet ovn på 200 grader i 15-20 minutter eller til den er netop gennembagt – hellere for lidt end for meget. Lad den færdigbagte laks køle af.

I mellem tiden – skræl aspargesene og fjern de træede ender. Damp aspargesene i letsaltet vand i ca 6 minutter, overskyld dem med koldt vand og lad dem dryppe af.

Fjern dildstilke, laurbærblad og eventuelt skind fra den afkølede laks og vend den ud på et serveringsfad. Fordel dressingen udover laksen og placer salaten rundt om laksen. Pynt laksen med asparges, æg, cherrytomater, rejer, rogn, citronskiver og dild.

belle taget af re

Endvidere:

 • Lunt brød
 • Eventuelt smør

 

 

14 kommentarer

 • Gudrun

  Hej … Laks Bellevue … den opskrift – hvor mange personer er den til? 🙂 Dejlig ret, den har jeg lavet til påskefrokost, hvor var den så populær! 😛 Mums! Ros for den!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Persille

   Tusinde tak for rosen 🙂 Det er så svært at vurdere, hvor mange (ukendte) personer en ret rækker til, men Karolines Køkken anbefaler 150-250 g mad pr person til forret. Lakseretten vejer rundt regnet 1500 g, så mon ikke, at de 8 personer, som jeg skriver i min opskrift holder.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Faldt lige over opskriften på Pinterest.
  Vi har fået denne ret til julefrokost hos min farmor og farfar lige så længe, jeg kan huske. Min farmor har dog altid brugt det lidt mere jævne navn “laks i smadder” 😂
  Uanset, så smager det skønt! Tak for opskriften, den skal gemmes 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Persille

   Så håber jeg at den smager ligeså godt som farmors 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Brita willumsen

  Den kan også laves med torsk,det er en gammel opskrift fra karoline,smager skønt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Persille

   Ja, den kender jeg godt. Den er vist med ravigottesovs, så vidt jeg husker 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • helring@live.dk

  Den lyder lækkert – mums. Jeg kender den med torsk, hvor man laver en opbagning og blander med flødeskum, men nu vil jeg prøve laksen til næste frokostbord – tak.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Persille

   Tak, du kan rolig lave en stor portion – folk elsker den lakseret 😉 Jeg kender ikke din opskrift, men jeg kunne da godt tænke mig at se den 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor ser det lækkert ud! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hanne Find

  Har nogen prøvet at lave den med creme fraiche 18% 🤔

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Persille

   Ikke jeg. Jeg er bange for at det vil påvirke konsistensen i negativ retning. Dressingen skal gerne være ret fast 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tina hougaard

   Jeg har prøvet med 18% creme fraiche og den bliver en del tyndere konsistent mæssigt smagsmæssigt synes jeg det var det samme

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fiskesuppe med torsk, rejer og vinterurter, samt fennikel-aïoli