Kyllingehjerter i karry og salat i fine farver

Gammeldags oksesteg med tilbehør af nye danske grøntsager

 

oksesteg tall re

Normalt forbinder jeg gammeldags oksesteg med efterår og vinter, men jeg kunne ikke stå for et godt tilbud på en flot 1200 g oksesteg af tykkam til 89 kr. Jeg forsøgte at gøre stegen lidt mere sommerlig med tilbehør af kogte nye danske kartofler, en salat med danske agurker og tomater, samt en rabarberkompot af danske rabarber , som godt nok var de sidste i fryseren fra sidste sommers høst. Fonden til sovsen gjorde jeg også lidt “lettere” med hvidvin i stedet for rødvin eller øl. Sommer- eller vinterret – det smagte forrygende.

Gammeldags oksesteg:

  • 1 oksesteg af tykkam à ca 1200 g
  • Salt og peber
  • 2 spsk olie
  • 2 løg – delt i kvarte
  • 2 gulerødder – delt i 3 stykker
  • 2 tomater – delt i kvarte
  • 2 fed hvidløg – halveret
  • 1 kvist frisk timian
  • 1 laurbærblad
  • 2,5 dl tør hvidvin
  • Vand
  • 2,5 dl piskefløde
  • Eventuelt lidt maizena rørt op i vand
  • Eventuelt lidt kulør til at farve sovsen

 

Krydr steg med salt og peber og brun en på alle sider i lidt olie i en steggryde. Tilsæt løg, gulerødder, tomater, hvidløg, timian, laurbærblad og hvidvin. Hæld vand på til det dækker stegen 2/3. Læg låg på og lad stegen simre ca 2 timer. Vend den et par gange undervejs.

Tag stegen op af gryden og hold den varm. Kog fonden ind til ca halvdelen. Tag timiankvist og laurbærblad op. Purér fonden med grøntsager med en stavblender. Tilsæt fløden og lad det simre endnu 5 minutter. Jævn eventuelt sovsen med lidt maizena rørt op i vand og farv den eventuelt med et par dryp kulør. Smag til med salt og peber.

rabarber re

Rabarberkompot:

  • 300 g rabarber –  befriet for de værste trævler og skåret i mindre stykker
  • 150 g sukker
  • Eventuelt lidt maizena rørt op i lidt vand

 

Sæt rabarber og sukker over i en gryde for svag varme og lad det simre, indtil rabarberne er møre. Da mine rabarber havde været frosne, kogte de helt ud. Med friske rabarber kan det være nødvendigt at jævne “siruppen” lidt, især hvis du gerne vil bevare hele stykker rabarber i kompotten.

dansk grønt re

Agurke/tomat-salat:

  • 1½ agurk
  • 4 tomater
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 1 fed hvidløg – presset
  • 2,5 dl cremefraiche
  • 1 tsk hvidvinseddike
  • Salt og peber

 

Del agurkerne på langs og skrab kernerne ud med en ske. Skær dem i tynde skiver. Befri tomaterne for kerner og frøstol og skær dem i små tern. Hak basilikumen groft. Rør cremefraiche med hvidløg, eddike, salt og peber og vend agurk, tomat og basilikum heri.

Endvidere:

  • Kogte nye kartofler

 

oksesteg tall 1 re

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kyllingehjerter i karry og salat i fine farver